Op Kot # 357 - Willens Nillens

In Europa verloopt het vaccineren zeer moeizaam. Dat is nu het startschot voor een vaccinstrijd met geopolitieke gevolgen. (De Tijd - Jean Vanempten 04 maart 2021). Voor het eerst past Europa en lidstaat Italië het exportverbod toe op vaccins. Nu bijna een jaar na de pandemie-uitbraak blijft de nobele gedachte achter het verenigde Europa slecht een bubbel te zijn. Europa is en blijft met 27 leden verdeeld in veevoud, zo blijkt. Het is dus meer en meer duidelijk waarom de UK van een zinkend schip van boord ging. Het vaccin moest ons leiden naar 'het rijk der vrijheid'. Voorlopig gaan we met Europa naar het slagveld. Want kunnen we echt niet beter? De lente van de vrijheid komt er niet met deze stijgende coronacijfers hand in hand met de ongehoorzame burger, die zijn ego-kantjes afloopt. Willens nillens. 
 
BRITSE ROADMAP  - de weg vooruit - volgens Jan Peeters
 Het verleden heeft al bewezen dat de Britse Premier Johnson geen schrik heeft om te gokken. Dat heeft onder andere mede geleid tot de Brexit, en hij doet het nu weer met een snelle “één prik moet voorlopig volstaan” uitrol van de vaccinatie. 31% van de Britten heeft ten minste één prik gekregen. 
Er is een duidelijke roadmap gecommuniceerd, die internationale reizen en vakanties zou mogelijk maken. Dit alles kan, als 4 voorwaarden vervuld zijn: 
  • De uitrol van vaccinatie blijft succesvol 
  • Er is bewijs dat de vaccins ervoor zorgen dat overlijdens en hospitalisaties blijven verminderen  
  • Besmettingsaantallen vormen geen bedreiging voor het nationale gezondheidssysteem 
  • Nieuwe varianten van het virus veranderen het risico voor het grote publiek niet
Met meer vrijheid ook meer verantwoordelijkheid en daar knelt de schoen. Een week voor de Vlaamse verjaardag van de pandemie weerspiegelt corona dat mens wereldwijd alles en iedereen van zich afschuift.  Regels worden herschreven volgens eigen goeddunken, wat ter persoonlijke titel het best uitkomt, niet de gemeenschap. 
Zelfs met een voorzichtige versoepeling van 4 naar 10 personen buiten op afstand mét mondmasker is een déjà-vu van september 2020. Mens en maatschappij omarmden de bubbel van 15 gretig met gevolg van tweede lockdown.

Ik heb dus aan dit zoveelste politiek overleg van onkunde geen boodschap. We mogen dus 10 personen ontmoeten zonder problemen maar wie kent vandaag de dag 10 mensen zonder problemen?

Reacties