Hier spreekt men ...

Radio-presentatoren exposeren zich graag in beeld. Weg magie van de illusie. Huidige radio-presentatoren moeten niet meer slagen in een stemtest. Weg juiste stemkleur en timbre. Radio-presentatoren kunnen zonder een tekst te lezen geen correct AN maar spreken een tussentaal. De openbare omroep gaat voluit in de fout. Over wa hebde ge et, hebde da nie tegoei gewatsapt? Get your goal. Oud collega en taal-partner-in-crime Ruud Henderickx heeft een trouwe klant aan me, letterlijk als figuurlijk met zijn nieuwsbrief. Eigenlijk, ik heb zoiets van, o my god, xoxo, hedde ge, .... In het satirische Canvas-programma ‘De ideale wereld’ bespreekt Jan Jaap van der Wal het taalgebruik op de VRT met Paula Sémer (94!), een van de drie televisie­presentatrices uit de beginjaren van de openbare omroep. Later werd ze hoofd van de dienst Wetenschappen van de omroep.
Samen bekijken ze een stukje uit de televisieserie ‘Flikken’, waarover Vlaams Parlementslid Marius Meremans in de krant ‘De Morgen’ zei: “Ik heb de indruk dat er wat die standaardtaal betreft een zekere luiheid is ingeslopen bij de VRT. In een reeks als ‘Flikken’ werd in de beginjaren wel degelijk standaardtaal gehanteerd. Maar dat is daarna afgegleden naar een soort tussentaal.” Paula Sémer is niet overtuigd door het resultaat.
 In het regeerakkoord van de regering-Jambon staat het klaar en duidelijk: “De VRT hecht het hoogste belang aan de Nederlandse standaardtaal en brengt dit tot uiting in haar aanbod.” Daarom halen Jan Jaap en zijn ploeg een beproefd programma­format onder het stof vandaan.

Reacties