Klankverbond

De naam bekt niet, klinkt oudbollig en dekt een andere lading dan mijn gevoel ervaart bij het horen van klankverbond. Nieuwsgiering van geboorte gaf ik volgend bericht een kans via ex-collega Erwin.
Lees en ontdek meer achter hoe de vlag de lading niet ten volle dekt.

Edwin Brys wint de eerste Klankverbond Audio Award. Met een carrière die meer dan vier decennia overspant, verdient Edwin Brys (1945) dit meer dan zeker, niet enkel als maker, maar ook als docent en begeleider. Zijn hele loopbaan lang werkte Brys voor de VRT waar hij het documentaireprogramma Piazza oprichtte. Tussen 1993 en 1997 produceerde hij - samen met een team van acht makers - maar liefst 125 radiodocumentaires. Een groot aantal daarvan werd internationaal bekroond (Prix Italia, Premios Ondas, Prix Futura …). Maar Brys is niet enkel maker, hij is ook begeleider en docent. Hij is de initiatiefnemer van de EBU Master School on Radio Features en geeft tot op vandaag les aan het RITCS.

"Edwin is de steunpilaar voor onafhankelijke radiodocumentairemakers van over heel Europa”, aldus Wederik De Backer, oud-student van Brys en één van de genomineerden. "Hij begeleidt met zachte hand, hij herdert met vakkennis en liefde. Er is een school van radiomakers die door Edwin gevormd is; hele generaties radiomakers hebben hun metier aan deze levende legende te danken.”

Klankverbond is de belangenvereniging voor Vlaamse audiomakers. In die hoedanigheid reikt zij vanaf heden ieder jaar een Award uit aan een van haar leden. De prijs bekroont geen losse audiowerkstukken, maar het traject van een maker of organisatie. Dat kan een reeks van twee of meer werken zijn, maar evengoed, zoals in het geval van laureaat Edwin Brys, een heel leven in audio.

De andere genomineerden waren niet van de minste: Katharina Smets, Marie-Jeanne Wyckmans, Yves de Mey, Dieter Van Dam, George De Decker en Wederik De Backer. Zij en vele anderen komen volgend jaar opnieuw in aanmerking voor het winnen van de Klankverbond Audio Award.

De Klankverbond Audio Award wordt uitgereikt op zondag 3 maart in het kader van Artefact Audiostories, een luisternamiddag in STUK waarbij audio, radio en geluidskunst elkaar raken (en versterken). Op het programma staan o.a. Het Quixtet & ChampdAction, Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen, en het Britse koor Musarc. Artefact Audiostories is een organisatie van STUK en Het nieuwstedelijk.

Kijk ook es wie er allemaal pro-lid is van dit 'verbond' ...
Zeg hardop wat ik stilzwijgend denk ofwel zoals Douwe - destijds - Dijkstra debiteerde in zijn Albatrosstudio :
De hemel geeft......wie vangt die heeft!

Reacties