Ferme Muilen

Deze woensdag van de onschuldige kinderen ten velde via FM ....


We gaan de volgende dagen zondermeer surrealistische tijden tegemoet: lokale radio’s zonder erkenning moeten stoppen, maar de nieuwe gebruiker van de frequentie wacht nog op zijn zendvergunning of is nog op zoek naar een geschikte antennelocatie. Iets meer dan de helft van de op 1 december erkende radio’s heeft al zijn zendvergunning op zak. Dat is bedroevend weinig. Niet onlogsich: op minder dan 3 weken tijd krijg je geen 140 individuele frequenties vergund en de ingenieur op de VRM is momenteel op verlof….Ben benieuwd hoeveel lokale radio’s het durven om op te starten op 1 januari zonder de zendvergunning.

Daarom vrees ik dat de FM band nog nooit zo leeg zal geweest zijn als vanaf Nieuwjaarsdag. Gelukkig is die etherstilte enkel tijdelijk want frequenties zijn er schaars goed en moeten zo snel mogelijk terug ingenomen worden. Met verwondering aanhoor is die gymmic. Maar dit is niet grappig. Vreemd toch hoe de lokale radio sector dit zomaar laat gebeuren. Tijdens de vorige erkenningsronde waren er vijf maanden tussen de erkenning (december 2003) en het activeren van het nieuwe frequentieplan (27 mei 2004). We kunnen enkel meewarig terugdenken aan deze era toen onze beleidsmakers nog gezond verstand hadden.

Een overgangsperiode? Vergeet het! Uitstel met een paar maanden zodat iedereen zich deftig kan voorbereiden? Daar lacht onze mediaminister eens goed mee.

En de lokale radio’s.. die laten dat zomaar gebeuren. Het zou met vb. de boeren in dit land niet waar heten. Die reden met de beerkar tot aan het kabinet van de minister van landbouw en lieten de parlementariërs een poepje ruiken. Maar bij de lokale radio’s geeft niemand thuis. De laten – al 30 jaar – over zich heen walsen. Zijn jullie wel bij de les? Het moet toch zijn dat de ‘grotere’ lokale radio’s hun vis al op het droge hebben en in hun vuistje aan het lachen zijn om straks op 1/1/2018 met 3 frequenties volle gas te geven.

Mijn verwondering stijgt nog met de dag.

© Lokale Radio in Vlaanderen

Reacties