zondag 16 april 2017

Exit Emma

De Italiaanse Emma Morano is gisteren op 117-jarige leeftijd overleden. De vrouw was de oudste persoon ter wereld en de enige nog levende mens die in de 19e eeuw werd geboren.

Emma vorig jaar in haar appartement naast een schilderij van haar jongere zelf.
© EPA
Morano werd op 29 november 1899 in het Italiaanse Civiasco geboren. Ze werd 117 jaar en 137 dagen oud en was de oudste uit een gezin van acht kinderen, die ze allemaal heeft overleefd.
Ze woonde al twintig jaar in een verzorgingstehuis.
Morano werd vorig jaar op haar 116e verjaardag voor het laatst geïnterviewd door persbureau AFP.  Ze vertelde toen dat ze haar lange leven onder andere te danken heeft aan genetische factoren. Haar moeder werd 91 en een aantal van haar zussen haalde de 100.
Verder hield ze zich 90 jaar lang aan een bijzondere eetgewoonte.
Ze at drie eieren per dag, waarvan twee rauw. Volgens haar dokter, die haar al 27 jaar begeleidde, at ze bijna nooit groente of fruit.
De tijdslijn van haar leven leest als een wonderlijk verhaal.
Dat start bij de uitvinding van de telegraaf en het eerste vliegtuig.
Emma was 13 toen de Titanic zonk, ze zag haar eerste lief - opgeroepen tijdens WOI nooit meer terug en overleefde wel Mussolini, verliet daarna haar eerste man en bleef single en solo gelukkig.
In totaal zag ze 90 Italiaanse regeringen en 10 pausen passeren.
Toen de televisie startte in Italië was ze net op pensioen.
Tot zover toen en nu weer vandaag deze zondag Paasdag, een rustige versie zonder toeters en bellen, the usual stuff maar wel met een geslaagde groepsfoto van vier op een rij. Shamrock rules!

0 commentaar:

Een reactie posten