zaterdag 29 oktober 2016

Hasta Siempre

Vandaag veertien dagen geleden terug thuis van bijna veertien dagen rondreis doorheen het huidige Cuba. Net op tijd voor het volgend jaar in zijn authenticiteit verkracht zal worden door menig Amerikaan en Canadees toerist. Las Vegas achterna!
Onderweg tijdens mijn vele gesprekken met Yosdany, de gids ontdekte ik gaandeweg duidelijk aan de ins & outs van het communistische Cuba wat er heden nog sterk leeft onder zijn overtuigde inwoners.  Zelfs 50 jaar na Ché a struggle for life.
Generatie na generatie beschouwt zichzelf nog altijd als 'het kind van de revolutie'. Ik herkende de mens achter de mythe die Guevara hen tot dit sociaal bewustzijn bracht. Hasta Siempre!
Grappend dat indien Trump zijn Oval Office niet zou kunnen betrekken, hij zonder aarzelen Cuba zou opkopen en zichzelf aldaar als president zou tronen. Platvloers met de Cohiba in de muilende mondhoek in oldtimer-escorte doorheen Havana!
Men kon er niet mee lachen, na het embargo mag Amerika wel vlot investeren in de totale heropbouw van het land maar de toeristische exploitatie moet Cubaans-gewijs gebeuren ...De man, de nationale held Ernesto ‘Che’ Guevara die we allemaal dénken te kennen als legende, icoon en verzetsstrijder. Zelfs nu, bijna vijftig jaar na zijn dood, zien we hem nog steeds terug op petjes, tasjes en T-shirts. Maar wie was hij nu echt? Vandaag zaterdag begint Erik Dijkstra zijn zoektocht naar de ware ‘Che’ in Buenos Aires, Argentinië. In oktober 2017 verschijnt bij BNN/VARA een vierdelige documentaireserie over Che Guevara, gepresenteerd door Dijkstra. Hij vertelde afgelopen donderdag 27 oktober in DWDD meer hieromtrent.

0 commentaar:

Een reactie posten