Goudbloem

Zin of onzin? Chrysant of krysant: wat zeg je nu?
Naam stamt uit Grieks: 'chrys-' is goud en '-anthemon' is bloem.
De BRT(N)/VRT historische voorloper van Kunstzaken (1983-1991) en Affiche (1992-1997) noemde Hier spreekt men Nederlands.
Toen was er nog geen sprake van het huidig gehanteerde tussentaaltje; laat staan het SMS-look-alike-taalgebruik. Onsmakelijk obligaat opgesmukt met korte Engelstalige samengestelde kreten ... zoals in 'awel, hedde gije da al gezien? OMG-oh my God -What the fuck-Awesome amazing-Hell yeah!
In de jaren 60 niets van dit alles: het originele stijve hark trio Joos FlorquinFons Fraeters en Annie Van Avermaet werd later aangevuld door vrouwelijke geboortestadsgenoot van me. Ben haar naam even kwijt, you know? Text me any help asap?Deze en andere door politiek gepistoneerde mediamedewerkers verkondigden deze boodschap als onderdeel van de kerntaken der openbare omroep - hondstrouw betaald met belastinggeld.
Mensen met hun programma's kwamen en gingen maar het belerende politiek vingertje bleef koppig het merendeel van de toenmalige collega's en programmamakers parten spelen. Alhoewel sommigen listig en handig op de brede rug van die basisdoelstellingen hun o.a. culturele eieren weer kwijt konden. Zelf heb ik het aan de lijve ondervonden tijdens de laatste kijkcijferloze stuiptrekkingen van Affiche in de voormalige Escovi-faciliteiten van ex-ASLK-CGER-Fortis Bank hartje Brussel.
Wat weinigen weten is dat de allereerste Samson- televisiejaren (nog voor de financiële exodus en snelle start van Studio 100) aldaar vlot werden ingeblikt i.p.v. aan de te trage Reyerslaan.
Vandaag de dag huist mijn voormalig origineel H.R.I.T.C.S.
Hoger Rijks Instituut voor Toneel en Cultuurspreiding ....
of het wereldvermaarde RITCS  in die troosteloze Moutstraat 15.

Reacties