zondag 26 januari 2014

Belgische Behandeling

‘België bezoeken staat op weinig mensen hun bucket list. Het kleine landje langs de Noordzee wordt vaak overschaduwd door zijn meer romantische buurland Frankrijk of de hippe stad Amsterdam ten Noorden van het land. België wordt genegeerd, en dat is zonde,’ las ik onlangs in de Huffington Post.
Vooraleer het artikel uitweidt over de heerlijke gerechten die eigen zijn aan ons land, worden er echter redenen opgesomd waarom ons kleine, regenachtige land - 'near to Copenhagen' - niet altijd even aanlokkelijk klinkt voor toeristen.
Zoals het feit dat de belangrijkste toeristische attractie het standbeeld is van een jongetje dat staat te pissen OF dat de inwoners zo hard met elkaar overhoop liggen dat ze geen akkoord kunnen bereiken over een regering en het dan maar liever zonder doen... goed voor een wereldrecord!
Maar als het op eten en drinken aankomt zijn volgende 13 typische gerechten altijd goed voor briljant bezoek:

  1. Chicon au Gratin (aardappelgratin met witloof in de oven) ‘Het beste aan dit gerecht is dat het een hoofdmaal is, en geen bijgerecht.’ 
  2. Mosselen met friet ‘Geen enkele andere ingrediënten complementeren elkaar zo goed als een grote pot mosselen met een bord Belgische frietjes’ 
  3. Wafels ‘Belgische wafels zijn awesome’ 
  4. Boudin blanc (witte pens/beuling) ‘Deze witte worst, die gemaakt wordt met melk, heeft een delicate smaak en fijne textuur.’ 
  5. Frieten ‘Ondertussen weten de meeste mensen wel dat de Fransen niet met de eer mogen gaan lopen wanneer we het hebben over frieten. Het zijn de Belgen die we moeten bedanken voor deze fantastische bereiding van de aardappel.’ 
  6. StoempAls je puree al lekker vindt, wacht dan maar tot je stoemp geproefd hebt. Dat is puree 2.0.’ 
  7. Grijze garnalen ‘Laat het uitzicht van deze garnalen je niet afschrikken.’ 
  8. Belgische chocolade ‘Chocoladefans, dit het land waar jullie echt thuiskomen. De Belgische chocolade alleen al maakt een tripje naar het land de moeite waard.’ 
  9. StoofvleesDenk aan Beef Bourguignon, maar vervang de wijn door bier. Geniaal, we weten het.’ 
  10. Filet Américain ‘Zet je twijfels aan de kant en neem een hap. Je zal onmiddelijk verstaan waarom het een nationale favoriet is.’ 
  11. Speculoos ‘Ze worden gemaakt voor het feest van Sinterklaas en je vindt deze kruidige koekjes in de mooiste vormen. Bovendien smaken ze heerlijk bij een espresso.’ 
  12. Waterzooi ‘Aangezien België een koud, nat land is, is het logisch dat ze fantastische stoofpotjes maken.’ 
  13. Bier ‘België maakt VEEL en bovendien ook heel erg lekker bier. Als het voedsel je niet kan bekoren, zijn we er zeker van dat het bier je over de streep haalt.’

En volledigheidshalve voeg ik als 14de en extra toe de grote debuutfilm van Hans Herbots De Behandeling.
In avant première ontdekten we vanochtend vroeg  om 10 uur - op een onchristelijk zondags misuur - dat er naast de heilge kijkcijferhuisjes als Marina en FC De Kampioenen ook nog minder banaals filmisch geproduceerd kan worden in België. Twee volle uren vertolkt een sterke niet populaire of vertrouwde cast drie moeilijke verhaallijnen zonder maar één nutteloze neukpartij of traditionele tieten tot één geslaagd geheel.  Brood & spelen in Belgie! Tijd voor een behandeling?

0 commentaar:

Een reactie plaatsen