donderdag 7 november 2013

Hoeveel...

... papier zou je nodig hebben om het hele internet af te drukken? Rik is onze man ter plaatse die het kan weten.

De grootte van het internet is nergens exact terug te vinden. Het Internet Systems Consortium (www.isc.org) beweert dat er 46 miljard webpagina's zijn; Google beweert dat er nu 4 biljoen webpagina's zijn. Persoonlijk zou ik eerder google geloven.

Hou er rekening mee dat ieder jaar het aantal webpagina's met ongeveer 13% stijgt ... terwijl je dit nu leest zijn er enkel duizenden pagina's bijgekomen.

Een webpagina kan kort of lang zijn ... laten we voor het gemak een webpagina overeenkomen met 1 A4 blad, dan rekenen we hier met 4 biljoen blaadjes papier.

De dikte van een blad papier varieert afhankelijk van welk papier je gebruikt. Laten we voor de eenvoud papier nemen van 100 µm dik. Dan kunnen er 10.000 blaadjes in een stapel papier van 1 m hoog.

Dat betekent dat onze 4 biljoen blaadjes papier een stapel papier van 400 miljoen meter hoog of 400.000 km hoog zijn.

Dat is dus net iets meer dan de afstand van de aarde tot de maan mochten we alle webpagina's uitprinten en op 1 stapel leggen.

Nemen we aan dat een boek gemiddeld 2 cm dik is, of 200 blz, dan komt het internet nu overeen met 20 miljard boeken.

Nemen we aan dat een gemiddelde bibliotheek 10.000 boeken bevat, dan zijn er 2 miljoen bibliotheken nodig om al die boeken te verzamelen. Er zullen wel een aantal boeken dezelfde zijn daar heel wat webpagina's een kopie zijn van een andere webpagina ... dus volstaan 1 miljoen bibliotheken.

Nemen we aan dat een gemiddelde bibliotheek 500 m2 groot is, dan heb je 500 km2 nodig of ongeveer de oppervlakte van onze hoofdsteden samen met bibliotheken nodig om alles die op internet staat in de vorm van boeken te stapelen.

We mogen dus blij zijn dat internet bestaat ...

ing. Rik Hostyn 
Wetenschapscommunicator & medewerker opleidingscoördinator Elektronica-ICT

Denk daarbij dat elke wereldburger in het bezit van een computer ook her en der voldoende Terrabytes in huis heeft met data en dies meer.
Ik ga alvsat de volgende LaCie P'9233 van 4 Terreabyte HFS+ formatteren voor het uitstervernde nageslacht en hopend voor zij die deze aarde muterend zullen overleven dat deze ramp daarnaast achterblijft. Men gaf vandaag ook het 'licht' veel verder en vooral nutteloos door.


0 commentaar:

Een reactie posten