maandag 6 december 2010

Living in a Box

Vandaag Sinterklaas en wat ligt er in de schoen? Niks want sinds jaar en dag plezieren we mekaar met pakjes tijdens de kerstdagen. Het is wel de dag dat we jaarlijks onze kerstboom optuigen voor een maand - tot driekoningenfeest van 6 januari. Cijfer-bijgeloof-toeval of niet: 12 jaar terug kochten we op 12 december 1998 in de plaatselijke 'doe-het-zelf-discount' onze huidige (eerste) kunstkerstboom van 220 cm voor 2199 Bef (of 54.51 €). Reken dus maar uit hoeveel winst we gemaakt hebben door jaarlijks geen levende den (op) te offeren. Extra voor onze beurs en meer voor de natuur. Maar niet voldoende om verkennend af te zakken naar de 'Rijke Kust' of Costa Rica.
Deze democratische republiek in Centraal- Amerika tussen Panama en Nicaragua verbaasde me onlangs danig tijdens een themadag met reisvoorstelling en dankzij de TV-serie Going South.
Nooit gedacht dat men aldaar dusdanig bezig was met eco-toerisme, duurzaamheid van mens versus mind, dier en natuur in het bijzonder. De onversneden rijke fauna en flora houden mensen blijkbaar bewust zoals het schitterende initiatief van Juan Sostheim: Rancho Margot, where the middle of nowhere is something special.
Of anderzijds hoe recyclage van afval duurzaamheid een helpende hand toesteekt en bomen spaart: de ecologische kist van Mauricio Kalinov. Dan mag de ene zijn dood de andere zijn brood zijn, Costa Rica is ook een van de weinige landen zonder leger maar wel met één regering onder leiding van één vrouwelijke president.
Wil ik daarom als overzees koninklijk verkennend bemiddelaar ad hoc informeel ons land herformateren wars van alle gewetenloze rancuneuze machtsgeile 'living-in-a-box' Wetstraat-hokjesmentaliteit?
Euh, waar moet m'n Myra-Sint-schoen weer staan vandaag? In Vence?

0 commentaar:

Een reactie posten