Hotel Américain

'Ouderdom heeft geen belang tenzij je een stuk kaas bent' ...
Als levenswijsheid op een verjaardagskaart?Zeker weten!
Toepasselijk op die van The Flinstones. M'n jeugd tv-helden vieren vandaag 'n halve eeuw. Werderom een schitterende Doodle van Google waard. Of wat te bedenken bij volgende one liner or quote:
'Verjaardagen zijn gezond, hoe meer je er hebt hoe langer je leeft'




Immers deze maand 20 jaar geleden verloor Vlaanderen één van zijn grootste en meest legendarische singer-songwriters - miskend talent - Wim De Craene. Op initiatief van z'n enige zoon Ramses verzamelen zich nu gelijkgestemde artiesten voor een tournee als eerbetoon aan Wim en zijn nalatenschap.Tijd voor introspectie en melancholie!

In mijn verjaardagsmaand april trad Ann Christy in 1984 voor het laatst op in het TV-programma 'Hotel Américain'. Bij presentator Mike Verdrengh zong ze vol emotie en vitaliteit in het Amerikaans Theater (AT) te Brussel het erg dubbelzininge nummer Ik leef voor jou.
Ze overleed, 4 maanden nadien, op 7 augustus 1984. Ze werd 38 jaar.

Begin december van dat jaar vonden de repetities en opnames van de oud-naar-nieuw-special van Hotel Américain plaats in datzelfde AT.
Was ik die ochtend verblind door de late herfstzon of nog niet voldoende helder wakker? Ik wreef sprakeloos stomverbaasd de ogen.

Voor dag en dauw zag ik aan de toog van de mess Wim De Craene een (eerste) glas met Schotse korte drank bestellen en rustig nuttigen. Hij nam z'n tijd want de playback van z'n laatste succesje Kristien was gepland in de late namiddag.... Het zat Wim niet mee die dagen.
Op zoek naar erkenning en succes nam hij tweemaal deel aan de preselectie van het Eurovisiesongfestival: in 1981 met het nummer Compagnie en in 1983 met het nummer Kristien. In de tumultueuze finale van 1983, gewonnen door Pas De Deux, werd hij derde. Trio!

Een troost? Die dag ook aanwezig waren John Massis en Patrick Nacht und Nebel. Allen jong gestorven aan bijna dezelfde doodsoorzaak.
Na je dood meer erkenning dan tijdens je leven - Welcome in Hotel Américain. Of hoe 'n dubbeltje omtrent verjaren rollen kan na jaren.

Reacties