zaterdag 21 augustus 2010

Overschot van gelijk

Op WC lees ik dagelijks -naast de dagscheurkalender de Druivelaar- uit het boek 366 tips voor de biodiversiteit. Elke keer leuke, creatieve of educatieve tips die je kunnen/moeten aanzetten om de biodiversiteit te ontdekken en je er steeds meer voor in te zetten. Het boekje is uitgegeven door het Museum van Natuurwetenschappen naar aanleiding van hun themajaar Biodiv 2010. In 'n notedop deze ronkende dagtitels ter illustratie van dit gezond ochtendritueel:

Allemaal goed en wel maar sinds begin augustus heb ik het ondefinieerbaar gevoel dat de herfst reeds vroeger in het land is.
De herst in onze achtertuin - elk jaar sinds 1999 vroeger: 6 augustus 2010
Officieel start het najaar exact dag op dag binnen een maand maar erger is dat vanaf vandaag 21 augustus het krediet van de aarde op is! Dan overtreft de vraag aan grondstoffen van de mens wat de natuur jaarlijks kan produceren.
Elk jaar berekent het Global Footprint Network deze earth overshoot day. Met andere woorden vandaag is ons ecologisch budget 2010 opgeleefd. Hierna putten we onze grondstoffen verder op en leven we dus op krediet van de bedreigde natuur. Overschot van gelijk of niet?

0 commentaar:

Een reactie posten