Giga Pest

Na de traditionele jaarlijkse juli-augustusweek aan zee bekroop me het vreemde gevoel dat we later op het zomerseizoen leven. Het voelt aan als een dikke maand verder. Onze tuinbewoners bevestigen dit min of meer: met meer (dan voorheen) verkleurde bladeren ontdek je her en der de eerste stappen van de herfst begin augustus. Dat belooft voor de culturele citytrip naar Amsterdam volgende maand. Anderzijds toen we begin mei in Boedapest toefden was de visuele projectgroep 360World aldaar danig in de weer met de productie van een 360° panoramafoto met een resolutie van 70 gigapixels.
National Theatre met ziggurat , MUPA met Ludwig museum aan de Lágymányosibrug

Vanaf de uitkijktoren János-hegy fotografeerde men via twee Sony A900-camera’s met een 400mm-telelens en een 1,4x-teleconverter, gemonteerd op een servomechanisme gedurende vier dagen.
De 20.000 ruwe foto's werden gemonteerd tot één bestand van 200 gigabyte. Deze mega-panoramafoto van 590.508 x 120.750 pixels kan je sinds kort online (in 21 lagen) bekijken. Printen? Een afdruk van het bestand zou 156 meter lang en 31 meter hoog zijn. Maar er is echter 1 foto nóg groter: het Microsoft Terapixelproject, 'n nachtfoto van de aarde met resolutie van één terapixel. Op grote voet leven?

Reacties