Struisvogelpolitiek

Het was bloedheet vandaag - we zijn deze tropische plus 32° al een tijdje niet meer zo gewoon. Tijdens het heetst van de dag keek ik in de koelte binnen naar een aflevering uit de NGC-serie Light at the edge of the World van én met antropoloog Wade Davis. Hij probeerde het mysterie van de Australische aboriginals als 'keepers of thé dream' te ontleden en te duiden. Dit uitstervend marginaal volkje heeft blijkbaar slechts één missie: de wereld zo perfect te laten zoals hij is... Geen verleden - geen toekomst. Tijdloos en eeuwigdurend. Een illusie of utopie rijker?
Net zoals dat andere donkere continent Afrika plannen heeft voor een Grote Groene Muur. Rood communistisch China bouwde indertijd zijn Grote Gele Muur om de menselijke vijand te weren. De 11 deelnemende Afrikaanse landen willen een 15 km brede groene gordel van 7775 km bouwen van de Atlantische tot de Rode Zee om de natuur te boycotten. Deze Grande Muraille Verte moet de oprukkende Sahara - die jaarlijks meerdere km naar het zuiden opschuift - tegenhouden.
Het in 2005 geopperde idee werd in 2007 goedgekeurd voor uitvoering. Maar het bouwen vlot zo niet... Ook hier een (Vlaamse) vorm van struisvogelpolitiek? Of hoe het (koele) hoofd in het zand steken het beste tot uiting komt.

Reacties