zaterdag 24 oktober 2009

Vaandelvlucht

Het was begin jaren 70 dat ik de toenmalige BRT Wereldomroep ontdekte in het (herstel) 'magazijnke' van m'n vader. In die achterbouw van het ouderlijke huis werden kleine en minder grote reparaties uitgevoerd. Het was de overgangsperiode van buislampen- naar transistorradio's. Altijd was er wel een toestel aan het proefdraaien als herstel-controle én het kind in mij kon niet weerstaan aan de drang om aan de knoppen te draaien...
Zo ontdekte ik het latere RVI, Radio Vlaanderen Internationaal.
Een programmaschema met frequentielijst raadplegen via internet was onbestaand. Wel van toepassing de populaire 'gele briefkaart', van kleur geel en voorgefrankeerd - de voorloper van een prepaid SMS! Samen met het schriftelijk aanvragen van een schema met frequentie-overzicht meteen ook een ontvangstrapport toegevoegd. In m'n naïeve wetenschap dat die onbereikbare topmediamensen me hierdoor meer welwillig waren.
En jawel, m'n improvisatie en moeite werd vanuit het verre Brussel beloond met de gevraagde info, zelfs aangevuld met een rapportbevestiging in de vorm van een (geel-rood!) BRT Wereldomroep-vaantje (voor reclameversiering in de wagen of op je fiets). Uit schrik voor diefstal en zuinig op slijtage heb ik dat vaandeltje nooit op m'n fiets gemonteerd!
Wel toonde ik apetrots m'n verovering aan Alain Coninx, m'n leraar Engels. U leest het correct: voor Alain (en ik later) op de Reyerslaan pay-roll verzeilden was hij parttime leraar en schreef aanvullend voor Sport Magazine (voorloper van Sport '80 en Voetbal Magazine).
Die onbereikbare topmediamensen van toen werden een dik decennium later m'n collega's. Het unieke maagdelijk vaandeltje is nog 'ergens' ongeschonden aanwezig op zolder maar tot heden nog niet gevonden. Van zodra boven water, publiceer ik hier een foto van dit collectors-item. Wie wel nooit meer zal opduiken in de originele omroepversie is diezelfde 'wereldomroep'.
Vandaag -op de verjaardag van vrouwlief- stopt RVI met uitzendingen op kortegolf (alleen). Een (digitaal) evident einde van een (analoog) tijdperk? Maar wel typerend en deels voor mij inspirerend in mijn beroepskeuze.
Ik draag dus die BRT Wereldomroep altijd hoog in het vaandel!

0 commentaar:

Een reactie posten