Mare Nostrum (5) - Piraeus & Athene

Griekenland is geschiedenis, van alfa tot omega. Start met de letter A zoals in Athene. (Sleepboot) Armadores II loodst ons de haven in.

Zoals elke (wederom oranje) ochtend maken de dekmatrozen de buitendecks Vivace (13) en Capriccio (14) klaar voor de zonnekloppers, poolers en jacuzzi-fans. Het zal 'n drukke dag worden!


Ik schilderde Piraeus voorafgaand en onwetend af als een broeierig wespennest van verkeerd vervoer, als de (wereld)voorhaven van het vieze oude vervallen luchtvervuilde Athene. Schijn bedriegt en berust steevast op persoonlijke ervaringen van andere wereldburgers in spe.

Maar mede dankzij de Olypische Zomerspelen van 2004 werden veel van deze (voor)oordelen van de kaart geveegd. Athene is heden een kosmopolitische metropool met metro voor z'n  vijf mio inwoners.

We waanden ons plots terug in de tijd. Flashbacks over onze middelbare opleiding Latijn-Grieks. De nuttige lessen literatuur en esthetica brachten vandaag een duidelijk tastbaar en visueel zinvol bewijs. Kunstfilosofie met hoofletter K.

Na een algemeen verkennende grote-ring-rond-rit kregen we na 150 brede trappen via de monumentale Propyleeën toegang tot het Akropolis-complex.

Deze 156 meter hoge tafelberg van de Griekse hoofdstad is sinds jaar en dag in renovatie: in de steigers staan de tempel Anthena Nike, het Erechtheion én de restauratie van het Parthenon lijkt uitzichtloos. Dat kan niet gezegd worden van het aangeboden natuurlijke panorama.

Het nieuwe en oude Athene ontvouwt zich in volle glorie met voorop het Dionysustheater, het Odeion van Perikles en het originele (1896) Panathinaiko-stadion downtown.

Dankzij het jaarlijkse verlof en onder de hete middagzon is het aangenaam rustig in de binnenstad met zijn typische overheidsgebouwen, klassieke museagroene tuinenprestigieuze pleinen en wereldse winkelstraten.

De originele Plaka is the place to be and to see.
It's like a village within the city.

Terug aan boord tafelen we uitgebreid à la carte in restaurant L'Oleandro en mijmeren we tijdens het dagelijkse tussendoortje op achterdek 13 over onze vervlogen middelbare schooltijd.

Inderdaad we hebben de bakermat van de democratie vandaag her-ontdekt. Nog even links over de schouder kijken....

En route naar meer kultuur te Katakolo, aan de voet van Olympia, dé bakermat van de sport. De (eind)streep nadert... de letter S!

Reacties