Mare Nostrum (7)


Uitslapen doe je thuis, op vakantie ben je veelal vroeg uit de veren: today sunrise at 6:02 am - sunset at 7:48 pm. We winnen één extra uur vanwege verschillend (zomer) uur tussen het Griekse Elliniki´ Dimokratía en de Republika Hrvatska of kortweg Kroatië. Vandaag te gast in Dubrovnik, de bijna meest zuidelijke Dalmatische havenstad.


Voorbij de Gebreni, de lichttoren op de (Hidri) rotsrifs en het Daksa-eiland draait de Musica zich - oog in oog met de merkwaardige Franjo Tudman-tuiburg - op zijn as en vaart vertrekkensklaar de 'Lucka Uprava Dubrovnik' ofwel de (voor) haven van Gruž binnen, gestalkt door buurboot Ocean Village II.

Bij de ingang van Grad, de omwalde oude stad is meteen duidelijk dat men zowel de 90s-vrijheidsstrijd -na de afsplitsing van de Tito-federatie Joegoslavië- als Vlaming Jan Fabre goed overleefd heeft. Onze Antwerpse kunstenaar en theatermaker ontving tijdens het 60ste Dubrovnik Summer Festival de Orlando Award for best artistic achievement voor zijn theatervoorstelling "Orgy of Tolerance".

Jawel, het (kunstige) Westen staat als na-te-streven-model, mijnheer! In afwachting van hun EU-lidmaatschap begin 2010 betaal je in de 'Parel van de Adriatische Zee' voorlopig nog met de 'kuna'. Maar oorlogs-oefening baart kunst: men rondt voor de dagtoerist vlot hun prijzen nu reeds naar boven af, is meertalig en op economisch vlak snel, goed geraffineerd her- en gereorganiseerd.

Ze 'kunnen' er wat van... in de kleine zijstraten maar ook op het (Jamnica) terras van de Placa-Stradun, de marmeren mainstreet of Dubrovnik's Old City, tevens Unesco-werelderfgoed.

Gemengde gevoelens dus in de Balkan. Het bohemer-vooroordeel gaat hand in hand met hun huidige (EU)-inhaalbeweging. Wist je trouwens dat Kroatië 1185 eilanden heeft, de kustlijn inclusief de eilanden 5790 km lang is? Kroatië het thuisland is van de vulpen, de stropdas, de zeppelin en dat Marco Polo geboren zou zijn op het eiland Korcula? De slimste mens achterna!

Zin in een panoramawandeling onder de hete middagzon hoog boven op de stadswallen? Deze dorstige tocht geeft je alvast een beter zicht op de vele vernielingen 'veroorzaakt door de agressie van het Joegoslavische leger, Serviërs en Montenegrijnen' tussen najaar '91 en voorjaar '92. (zie damageplan hieronder)

Nog meer faits-divers ontdekt ad hoc: naast de traditionele en dagelijkse zeer verzorgde fruitmarkt, het windowshoppen for tourists, de aflossing van de stadswachten.

De ijs-hoorntjes van het Poklisar-kraam in de oude haven zijn voor mij - een ervaringsdeskundige in deze koude materie - een welkome en ware afwisseling op 4-uurtjes en middernachtbuffetjes aan boord.

Of wat van één mini-cruise rondom het Lokrum-eiland, het met-lege-flessen-muziekmaken-recital met gitaarbegeleiding of een avondvullende openluchtfilm met Mickey Rourke in het kader van het jubilerende jaarlijkse Summer Festival?

Klinkt als K zoals in Kunstig Kroatië. Het inspireerde de Ierse schrijver Bernard Shaw dusdanig. Want hij schreef na zijn bezoek en (werk)verblijf ooit 'those who look for a paradise or want the garden of Eden on Earth must come to Dubrovnik'.

Dat mijmerde ook Hoogvlietse Sandra , zij is de enige Ollandse MSC-medewerkster aan boord; te brave Belgen staan dit jaar niet op de loonlijst. Het goedlachs meisje zal 'et' immers goed geweten hebben... ze begeleidt deze cruise-route tot en met eind oktober om dan werkend tot voorjaar 2010 te overwinteren op wekelijkse cruisetochten tussen Brazilië, Uruguay en Argentinië én ... terug.  Ontzettend!...leuk? Keep smiling.

Reacties