vrijdag 21 augustus 2009

Mare Nostrum (6) - Katakolon & Olympia

Na een rustig nachtje rond Peloponnesos (een van de 13 Griekse regio's) vaarden we de kleine haven van Katakolon binnen samen met de nieuwe Noordam (links) van de beroemde Holland America Line.


Volgens mij zijn deze berths (aanlegkades) gloednieuw en speciaal aangelegd om cruiseverkeer te promoten. Het spookdorpje telt slechts 600 zielen! Eén lange (winkel) hoofdstraat verbindt kerk met school en langs het dorpsplein bezoek je het Municipal Museum of Ancient Greek Technology. Meer dan een mondvol.

Via hoofdstad Pyrgos bereikten we na een busrit van 30 km een weelderig begroeide (hars) vallei, waar de rivieren Alpheüs en Kladeos bij elkaar komen.

Hier ligt het oude heiligdom van Zeus, ter ere van wie de Panhelleense Spelen werden gehouden. Een echte stad was Olympia niet, de enige vaste bewoners waren priesters en tempelpersoneel. Heden vervangen door gidsen en eigenaars van souvenirwinkels.

Het uitgestrekte opgravingsveld van Olympia is dermate getekend door de verwoestingen van vele aardbevingen en overstromingen.

Maar samen met wat Vlaamse verbeeldingskracht en de Helleense pancartes van onze (wederom vrouwelijke) gids kan je een exact beeld vormen van dit unieke Unesco-werelderfgoed.
Het heiligdom omvat de imposante resten van de tempels gewijd aan Zeus en Hera. Daarnaast het eerste en originele Olympische (stofferige) sportstadion zonder ovale atletiekpiste, het gymnasium en het altaar waar men elke vier jaar de Olympische vlam ontsteekt.

Tijdens een ceremonie vat een fakkel vuur door het felle zonlicht met spiegels op de toorts te concentreren. Welness en spa's avant la lettre in de vorm van Griekse baden en thermen, luxe verblijfsvilla's en verwen-hotels ronden deze goddelijke olympische sportsite af.

Aan de andere kant van de Kladeos-rivier ligt het huidige nieuwe Olympia met alleen maar een snelle neus voor de tijdelijk passerende cruise-toerist. Sinds Santorini blijven ook hier de talloze juwelenwinkeltjes ons achtervolgen. Ze overvallen ons overvloedig.
En vanmiddag hadden we voor het eerst last van jonge (drinkgeld) bedelaartjes tijdens het terrassen aan de Katakolon-kade.


Ondertussen vermaakte men zich aan boord met fruit-carving, zwemmen, fitness of languit achterdeckchair-zonnen met de laatste Griekse eilanden als achtergronddecor.

We verlieten de Ionische zee met het eiland Kefalonia en Ithaka aan bakboord en in vizier het piepkleine Atokos-eiland (foto) aan stuurboordzijde richting Lefkada.
En vanavond konden we extra blinken tijdens het tweede gala-diner met een nieuwe (namaak) Armani-riem van 8€ en traditionele Griekse (namaak) zilveren ring (afgeprijsd tot 10€): in Olympia moet je nooit afdingen maar Musica mondeling melden is 't codewoord voor 'prijsverlaging', of zeg maar... de enige en juiste prijs dokken!

Onze tweede vaste table-waiter uit Indonesië schitterende wezen- en weergaloos met het zoveelste overdadige dessert.
Het nakende middernachtbuffet indachtig... richting Republika Hrvatska: vanaf begin 2010 lid van de Europese Unie.
We, maar vooral zij zullen er wel bij varen...

0 commentaar:

Een reactie posten