Radio Retoriek

Ik was zelfs aangekondigd (én gewettigd door m'n Gentse RITS-prof fotografie Eric Claerhout) aan het brossen die dag... nu vandaag 25 jaar geleden.
Ferry Maat inviteerde tijdens zijn wekelijkse TROS Top 50 telkens twee gastpresentatoren ten velde uit... En op donderdag 16 februari 1984 waren wij aan de (Belgische) beurt. Het was een mistige donderdagochtend bij ons vertrek richting Hillywood maar meteen ook de start van menige mooie heldere mediamomenten daarna.
Het is vandaag dus de juiste én enige dag om de opnameband met die volledige Tros Top 50 van toen -voor de eerste keer- eens te draaien en tegelijkertijd te digitaliseren tussen 15 en 18 uur!
Van internet, iPod, MP3, GSM of een weblog was er in 1984 nog helemaal geen sprake bij Hilversum 3. Twee EMT 930-draaitafels, een NOS-zelfbouwmengtafel zonder microfoonfader, drie BE-jinglecartrigdemachines en veel gezond maar gezellig radioverstand zonder crossmediaal gemarketeer. Nummer één was Queen met Radio Ga Ga: het klonk toen reeds retorisch als bijna beantwoord toekomstgericht in mijn oren.
'Move the soul of the audience, change comes from the bottom up', om het met de inspirende woorden van Jon Favreau galvaniserend te debiteren.

Reacties