Het wordt een hondenjaar

Begin alvast te kwispelen: het jaar van de hond is gisteren samen met het Chinese Nieuwjaar gestart. De Chinese jaartelling is opgebouwd uit cycli van 12 jaar. Elk daarvan staat in het teken van een bepaald dier: rat, os, tijger, haas, draak, slang, paard, ram, aap, haan, hond en varken. Volgens een legende zou de Boeddha alle dieren van de aarde bij zich hebben ontboden. Slechts deze twaalf dieren gehoorzaamden en als beloning voor hun trouw noemde hij een jaar naar elk van hen.
Het Jaar 2006 is dat van de Hond. Het wordt een bijzonder om verschillende redenen. Omdat de Chinese kalender niet met de Europese overeenstemt, wordt om de twee of drie jaar een schrikkelmaand ingelast. 2006 zal twee julimaanden en dus 385 dagen in plaats van de gebruikelijke 354 tellen. Daarenboven gelooft men dat de hond - in tegenstelling tot de haan, wiens jaar we nu achter ons laten - een gunstig sterrenteken is.


De menselijke levensomstandigheden zouden aanzienlijk moeten verbeteren, door een versnelling van het economisch herstel, een intensifiëring van de vredesprocessen én meer rechtvaardigheid op aarde. En hoe oud ben je vandaag mocht je een hond zijn? Of omgekeerd? Calculate it!

Tags: , , , ,

Reacties