Spits met Limerick-Frits

Frits Spits werd als Frits Ritmeester geboren op 19 januari 1948 te Eindhoven. Als kind verzint hij z'n pseudoniem: Frits Spits, dit rijmt beter dan zijn oorspronkelijke naam. Na de middelbare school studeert hij Economie en draait in z'n vrije tijd plaatjes in disco's. Hij wisselt van studie en gaat Nederlandse taal- en letterkunde studeren aan de Universiteit van Utrecht. Het draaien van plaatjes ligt Frits Spits goed, zo blijkt als hij in Rosmalen de Gouden Microfoon bij de Eerste Nederlandse DJ-kampioenschappen wint.

Daarna gaat het snel richting Gooise Matras. Spits haalt z'n 'radio-top' mid jaren 80 met het dagdagelijkse NOS-uurtje op Hilversum 3: 'De Avondspits', vernieuwend on the edge over alle niveau-grenzen -en marges heen.
In de toenmalige 'kelderstudio' van Hilversum 3 ontmoette ik hem in 1984 voor het eerst. Wat ik als luisteraar en radiomaker probeerde te achterhalen bleek juist: Spitsbroeder was/is een bourgondische Brabander met goedlachse Limburgse eigenwijze trekjes.

Hij stimuleert je immers om creatief met taal om te gaan met o.a. met de 'poplimerick':

Een steward aan boord van een stoomboot
zag toen hij de deur van zijn hut sloot
een muis met een fluit
die stil voor zich uit
heel zachtjes de "year of the cat" floot.
(Al Stewart - Year of the cat)

Een verzameling van de limericks kwam later uit in boekvorm. En heden, na meer dan 20 jaar, is ons contact steeds stevig spitsvondig.
Wat ook kan gezegd worden van deze limericks op basis van de actualiteit.

Reacties

  1. Geweldig vond ik het toen al terwijl ik jou live hoorde zeggen dat dit een van de beste was , met veel plezier heb ik jaren naar jou geluisterd

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten