Vrederechters

PASADENA - Het Amerikaans ruimtetuig Deep Impact is vanmorgen, zoals voorzien, ingeslagen op een komeet. Een dochtersonde van Deep Impact - het moederschip dat in januari op Cape Canaveral gelanceerd werd - boorde zich even voor acht uur vanmorgen met een snelheid van 37.000 km per uur in de komeet Tempel 1. Dat gebeurde op 133 miljoen km van de Aarde. De gebeurtenis was rechtstreeks te volgen op NASA TV. Netjes op tijd en juist gepland on the 4th of July, Independance Day .
Zeg maar de Nationale Feestdag van de Yanks. Gestart in 1776 en hun einde is nog niet in zicht. Al die jaren zijn ze big en overal meer dan ongewild haantje de voorste om 'vrederechtertje' te spelen.
Steeds in oorlog met de anderen, de boosdoeners. Steeds met dat belerende wijsvingertje in de lucht van 'dit mag niet'. Staat oorlogvoeren ook in hun Constitution en/of their Declaration of Human Rights? Wie bepaalt immers de juiste norm van een variabele waarde? De lucht die elkeen inademt is gelijk voor Jan en alleman. En who cares dat wij nu Duits zouden praten als 'den Amerikaan' niet ingreep midden mei '45? In plaats van steeds te proclameren 'God bless America' was het beter, juister en gepast es nederig te zijn en blijven. Want Amerika zou er nooit geweest zijn zonder de immigratie van ons patriotten!

Reacties