VROEM

DAB in Vlaanderen komt moeilijk van de grond. Er is niet alleen de minieme interesse van de luisteraars, er is nog minder belangstelling van de grotere radiospelers in dit land om digitale radio-uitzendingen te verzorgen. 'Te duur en onnodig', roepen zowel Q-Music als 4FM in koor. Eén en ander heeft tot gevolg dat in Vlaanderen nauwelijks 40.000 DAB-ontvangers zijn verkocht en dat de publieke omroep VRT de enige aanbieder is van dit soort uitzendingen. Maar daar zou wel eens heel snel verandering in kunnen komen, blijkt uit documenten die onze redactie kon inkijken.

Naast DAB is er immers een tweede digitale techniek die snel terrein wint: DRM. Daarbij wordt op bestaande AM en KG-frequenties in digitale kwaliteit uitgezonden. Met één enkele zender kan een station bijgevolg nagenoeg geheel België bereiken. Er hoeft geen tekening bij het dozijn voordelen dat hier uit voortvloeit. Dat heeft de publieke omroep, momenteel de enige uitbater van AM- en KG-frequenties in Vlaanderen, blijkbaar goed begrepen. Toen eerder dit jaar bekend werd gemaakt dat de VRT een nieuw net wilde lanceren dat uitsluitend oldies en Nederlandstalig muziek zou gaan uitzenden, ging iedereen ervan uit dat dit via het DAB-pakket zou gebeuren...

Niets is minder waar, blijkt nu ...


... een eerste exclusieve blik op het VROEM-logo en website!


VRT voorziet het nieuwe station dat voorlopig de werknaam 'VROEM’ (Vlaamse Radio Oldies en Meer) kreeg, voor de 540 kHz. Dat is de middengolffrequentie waar Radio 2 (Antwerpen) momenteel te horen is. De zender die in Waver-Overijse staat is goed voor 150 kW. Op zijn maximale vermogen is de ontvangst tot ver buiten de landsgrenzen gegarandeerd. Eerder was het waarnemers al opgevallen dat de klankkleur van de eerder vrij ‘matte’ 540 kHz opmerkelijk was verbeterd. Wellicht het gevolg van aanpassingen met o.a. een optimod systeem. Het uitgezonden signaal switchte daarbij van Omroep Vlaams-Brabant naar Omroep Antwerpen.

Maar ook DRM-uitzendingen zijn duur. Enkel grote spelers uit Duitsland, Frankrijk en de Luxemburgse RTL Group kunnen momenteel de nodige centen ophoesten. RTL heeft daarbij plannen om een Vlaams/Nederlands oldieskanaal te beginnen. Koren op de molen van de VRT dat de luisteraars liever niet naar nog een extra concurrent ziet vertrekken. Daarom toog de publieke omroep, net zoals bij DAB, op zoek naar partners. En dit keer kon men aan de Reyerslaan wel snel een tweede partij overtuigen om in dit nieuwe avontuur te stappen.

Talpa International lijkt uiteindelijk de medespeler te worden. Het mediaconcern van John de Mol is al een hele poos bijzonder actief in Europa en zeker ook in België waar het dit jaar eigenaar werd van 4FM. Hoe de verdeling van de twee partijen zich binnen deze overeenkomst verhoudt, is niet helemaal duidelijk. Maar we zijn niet ver uit de buurt als we stellen dat VRT de leverancier van het hoogfrequent-gedeelte wordt en dat Talpa zal zorgen voor de uitbating. Op dat vlak hebben de Nederlanders aardig wat know how verzameld met Noordzee FM en zeker via Radio 10 Gold. Een… oldieszender die het niet onaardig doet in Nederland en gebruik maakt van… diezelfde AM-band.

De recente grote verschuivingen binnen het netmanagement van de VRT-radio waren een eerste teken aan de wand. Op dit moment is al een voorlopige werkgroep samengesteld die het voorbereidende werk doet voor dit nieuwe project. Dat Talpa een duidelijke Vlaamse stempel wil drukken op format en vormgeving blijkt uit het feit dat het veldwerk o.a. wordt gedaan door Ton Schipper. De voorbije jaren vooral aan het werk als tv-producer voor VTM, VT4 en nu als programma-adviseur voor Vitaya en directeur van Danspunt, het Vlaamse steunpunt voor amateurdans aan de slag. Schipper heeft ook een lange radioloopbaan achter de rug, gaande van Radio Mi Amigo al over SIS en Seven tot Radio Contact. Hij was eveneens verantwoordelijk voor het dossier Enjoy FM, gemaakt in opdracht van SBS Belgium dat meedong voor een landelijke commerciële licentie.

Jan Verheyen was eerste keuze om VROEM te leiden, maar gaf zelf toe aan RadioVisie nog ‘niet direct klaar te zijn voor een nieuw avontuur’. Zouden ook benaderd zijn om een rol van betekenis te spelen in het project'; Michel Follet, Serge Vangisteren, Bart Pieters (ex Radio 2 Vlaams-Brabant) en Julien Put. Maar hier konden we geen bevestiging van krijgen. Niemand ontkende echter. Verrassend in het team is ook de aanwezigheid van Luc de Groot. De voorbije maanden al menig keer gesignaleerd bij Radio 1 als 'assistent' van Koen Fillet bij Radio 1. De Groot zou 'zijn' Top 40, die momenteel in exclusiviteit voor Vlaanderen bij 94 Extra Gold loopt, meebrengen.

Om het plaatje helemaal rond te hebben, willen we er ook nog eens op wijzen dat het niet onmogelijk is dat ditzelfde Talpa International de grote investeerder wordt van het nieuwe tv-station dat 4FM-oprichters Stefan Ackermans en Wim Weetjens momenteel opzetten. Door ons gecontacteerd, wilde het duo geen bijkomende informatie kwijt, maar ontkende ook niks. Een kruisbestuiving radio (VROEM) en televisie (VRT/Talpa) lijkt niet onmogelijk. Het zou in ieder geval een sterker blok betekenen tegenover de VMMa.

En uiteraard heeft John de Mol ook een behoorlijk pak aandelen in Versatel. Een internetprovider en telefoonaanbieder die steeds sterker wordt in Vlaanderen en meebiedt op het nationale voetbalcontract dat vandaag wordt toegekend. De Mol haalde in Nederland al de eigen landelijke voetbalcompetitie binnen. Zijn nieuwe tv-station gaat die beelden uitzenden vanaf het volgende seizoen. De rechtstreekse radioverslagen worden gesitueerd bij… Noordzee FM en/of Radio 10 Gold. Mocht VRT het voetbalcontract verliezen dan zien we dat niet overgenomen worden door Q-Music en/of 4FM, maar misschien biedt VROEM wel een oplossing? Oldies, Nederlandstalige muziek en sport? Moet kunnen scoren...

Benieuwd wat mediaminister Geert Bourgeois daar allemaal van zal vinden. Net voor er onderhandeld moet worden over een nieuw beheerscontract.

Wat u er van vindt, kan u ons alvast laten weten via dit voorlopige VROEM-mailadres

Reacties