Tijdreis op het internet

De radio in ons land bestaat 75 jaar, en dat wordt onder meer gevierd met een website die de radiogeschiedenis tot leven 'wekt' (slaapt ie nu?) aan de hand van de hoogtepunten uit driekwart eeuw. 'Un, deux, trois ici la poste téléphonie sans fil à Laken, près de Bruxelles.' Dat waren de woorden die op 28 maart 1914 de eerste proefuitzending van de radio inluidden. Enkel in het Frans, want pas vanaf 1930 kwamen er ook Nederlandstalige uitzendingen.

Net zoals bij de viering van vijftig jaar televisie, springen de vele memorabele momenten uit de geschiedenis in het oog. Via de website www.75jaarradio.be kunnen talloze fragmenten nog eens beluisterd worden. Voor ieder jaartal tussen 1914 en 2005 zijn er fragmenten uit radioprogramma's, uit de muziek, de politiek en de sport te beluisteren.
De website is niet volledig, een aantal bekende tunes/jingles ontbreken. Jammer. Het 'schurend scharniertje' van Jos Ghysen is zelfs spoorloos en onvindbaar in de ruime archieven in de kelders van de Reyers en het Amerikaans Theater. Maar een kopie van de originele cartridge tref je hier veilig en wel onder de pannen. Jingle-machines bij VRT? Jawel, ze hadden zelfs de legendarische Spotmaster 500B bij de TV-eindregie, nietwaar Herman?

Reacties