Steek een Tijger in je ... Apple

Sinds vanavond ligt Tiger, het nieuwe besturingssysteem voor Apple-computers, in de winkel. Het is niet alleen een upgrade voor de vaste klanten, maar Apple hoopt dat een paar nieuwigheden ook traditionele pc-gebruikers zullen overtuigen de overstap te maken.
Als Apple-fan van bijna het eerste uur mag je de 'kick-off' niet missen: dus gewikt en gewogen dus onze Apple-goeroe daar in de 'garage' van '1 Infinite Loop,Cupertino, CA 95014' bedacht heeft ...


Wat meteen opvalt, is Spotlight : een geavanceerde zoekfunctie die in een handomdraai alles op je computer terugvindt. Spotlight speurt bij het zoeken niet alleen naar bestandsnamen, maar kijkt ook in alle metadata , de gegevens die in een bestand staan of eraan verbonden zijn. Er wordt dus bijvoorbeeld ook gekeken of de zoekterm in de inhoud van teksten, e-mails en zelfs pdf-bestanden voorkomt. En dat gaat snel: terwijl je aan het tikken bent, krijg je de resultaten te zien. De zoekresultaten kunnen bewaard worden in zogenaamde smart folders. Die mappen worden voortdurend automatisch aangepast en bevatten dus meteen alle documenten die aan je zoekcriteria voldoen, zonder diezelfde zoekactie nog eens uit te voeren.

Een andere toevoeging waarmee uitgepakt wordt, is Dashboard . Een verzameling kleinere programmaatjes die met een toets naar voren te halen is: een rekenmachine, een vertaalprogramma, virtuele post-its,... Al die zogenaamde widgets zouden te maken zijn door iedereen die overweg kan met html, css en java, en Apple hoopt dan ook dat er binnenkort nog talloze andere bijkomen. Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel meer dan een gadget, maar het kan wel interessant worden als er bijvoorbeeld een Belgische versie van de Gouden Gids komt, of een overzicht van voetbaluitslagen of beurscijfers.

Bij de vele nieuwe features - Apple heeft het over meer dan tweehonderd - zitten onder meer nog verbeterde videoprogramma's en de mogelijkheid om videoconferenties met vier personen te voeren over het internet.

Als hoofdgebruiker kun je andere gebruikers ook verschillende bevoegdheden toekennen. En dat gaat ver: zo kun je als ouder beslissen naar wie je kind kan mailen, of met wie er gechat mag worden.

De prijs van dat alles lijkt behoorlijk scherp: een licentie voor één gebruiker kost 129 euro, een licentie voor vijf gebruikers kost 199 euro. Apple wil de hype die al een tijd over het internet raast nog wat aanzwengelen en daarom gaan enkele winkels vanavond om 18 uur open ... en ik was er als eerste!

Reacties