Hernia Inguinalis

'Oud, grijs maar wijs' - 'je bent nooit te oud om te leren' of wat dacht van de zegswijze van de El Espectador Bogota "Jeugd is een voorschot. Ouderdom is de afrekening." Tot ik vanmiddag ter elfder ure in de betere MUG-stijl m'n bijna 76-jarige vader bij de plaatselijke E.R. kon afleveren voor een bijna acute 'Hernia Inguinalis'.

Een liesbreuk (hernia inguinalis) is bij mannen de meest voorkomende breuk. Het is een zwakke plek tussen de spieren in de buikwand bij de lies. Bij een liesbreuk kunnen organen uit de buik (darmen) uitpuilen in het lieskanaal. De breuk is voelbaar en soms zichtbaar als zwelling of geeft alleen maar een zwaar gevoel in de lies, met misselijkheid in de loop van de dag. Hoesten en persen kan de liesbreuk verergeren. De breukinhoud kan voorzichtig terug geduwd worden in de buik.Het gevaar van een liesbreuk is dat een darmstreng klem kan gaan zitten in de breukopening. De inhoud van de liesbreuk kan afdalen tot in de balzak. De behandeling bestaat uit een operatie en leidt bijna altijd tot volledig herstel. De theorie...
Na de eerste standaardonderzoeken werd er op m'n aandringen besloten om vader zowel links als rechts te opereren aan de breuken. 'Eerst toch nog eens checken in de computer of er in de loop van volgende week geen gaatje meer is ...' zei de chirurg (die uit zijn verlof opgetrommeld werd). Neen, dan maar -een beetje tegen zijn zin- een 'ingreep met zondagsvergoeding'...

Witte woede? Waarom? Daarom? Of was het andersom? Want mijn enige zus was wederom voor de 5de keer nergens te bespeuren ... Après-Kreta-stressie van een week te onthaasten van ... onthaasting.
Update 21u06 - operatie is achter de 'lies' - zowel linker als rechterbreuk zijn hersteld sinds 17u30. Alles is vlot en wel verlopen. De chirurg heeft dus net op tijd Tornado Turbo Boonen in Roubaix zien finishen. Iedereen content en over de streep deze heilige 7de dag!

Reacties

  1. Dag Dirq,
    Zondagse suspensedag dus?
    Gelukkig allesgoe verlopen voor je vader, en daar ben ik blij om.
    Verder met jou nog alles goed?

    groetjes van rita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten