Bomspotting

Vandaag verwelkomen de Navo-hoofdzetel in Evere, het militaire hoofdkwartier Shape in Bergen en de luchtmachtbasis van Kleine Brogel alweer Bomspotting-acties. Ongeveer duizend actievoerders, onder wie heel wat politici, protesteren er tegen kernwapens. Raakt Spirit-voorzitter Geert Lambert over de omheining van het militair domein? Hoeveel ribben kneust VLD-senator Patrick Vankrunkelsven deze keer? En hoe heftig protesteren de Vlaams-parlementsleden Eloi Glorieux (Groen!) en Jan Peumans (N-VA) als ze worden opgepakt, ondanks hun parlementaire onschendbaarheid? Of komt ambassadeur Jos Geysels (Groen!) toch nog vrede brengen?
Midden februari raakte bekend dat op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel vermoedelijk geen tien, maar twintig Amerikaanse kernbommen liggen.

Het leger en de minister van Defensie zijn altijd uiterst vaag gebleven over de aanwezigheid van kernbommen in ons land. Het standaardantwoord op parlementaire vragen over de wapens, die in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel worden opgeslagen, komt rechtstreeks van de Navo: ,,We neither confirm nor deny.'' In 2002 bevestigde een anonieme regeringsbron toch dat de Amerikanen onder de hangars in de bunkers van Kleine Brogel een tiental bommen liggen, wellicht B61's die ongeveer tien keer krachtiger zijn dan de bom die Amerika op Hiroshima gooide. Maar er is meer aan de hand: Area 51 ...
(in de aanloop naar onze USA-2006 Discovery, volgende week hierover uitgebreid)

Reacties