Bij de beesten af

De lente is in aantocht: na de 'vette dinsdag' was het gisteren 'aswoensdag' en wie maakte zijn retour in de tuin? Juist, Charel. Zou dat die gekwetste geschelpte zijn die we vorige Halloween gered hebben van een hongersdood?



Over honger en ander leed anno 2005: de voedselbanken noteren een triest record. Ze hebben nog nooit zoveel voedsel aan zoveel mensen uitgedeeld als in 2004. Voor de armen wordt alles steeds duurder, en de maatschappelijke behoeften nemen toe.
Vorig jaar deden 104.000 Belgen een beroep op een voedselbank. Samen haalden zij er ruim 9.000 ton gratis voedselpakketten op. Het voedsel komt van bedrijfsoverschotten of loopt tegen de vervaldatum aan, of is verkeerd verpakt. Het gaat om voeding die goed is, maar niet voldoet voor het 'gewone' circuit.

Anderzijds vertelde vorig weekend de Taiwaneese Han me de huidige situatie in haar geboorte-eiland en buurland China. Het verhaal werd gisteren nog eens bevestigd tijdens de start van het Chinese (nieuw)jaar van De Haan: het heeft de afgelopen twee weken tweehonderd veroordeelden geëxecuteerd, zegt Amnesty International. Het communistische regime heeft de gewoonte om het aantal executies op te voeren voor elk groot feest, zoals het Chinese nieuwjaar. Zo kan de bevolking het nieuwe jaar veilig inzetten, luidt het argument. Niet alleen moord wordt bestraft met de doodstraf, maar ook verkrachting, belastingontduiking en corruptie ...
Het zal onze tuinduif Charel niet overkomen in het jaar van de haan!

Reacties