And The Winner is ...

World Press Photo 2004 is gewonnen door de Indiase fotograaf Arko Datta. Op 28 december fotografeerde hij voor het agentschap Reuters in Cuddalore, Tamil Nadu (India) een treurende vrouw bij het lichaam van een tsunami-slachtoffer. De keuze is niet echt verrassend. Niet alleen het onderwerp ligt voor de hand, ook de ingrediënten die de foto maken, zijn archetypisch voor een winnaar van de World Press Photo.

The Winners

Zonder uitzondering krijgen we jaar na jaar hetzelfde beeld te zien: de smart van één individu die staat voor de ellende van duizenden, esthetisch in beeld gebracht met zin voor theaterrealiteit. De foto is ook altijd net ‘smaakvol’ genoeg om niet echt te shockeren. Alleen de opgezwollen arm suggereert hier de aanwezigheid van de dode. Alle aandacht gaat naar de lamenterende vrouw. Het onderschrift bij de foto is erg onduidelijk over de identiteit van de dode. Er is slechts sprake van een verwante. Wat mij nog meer doet vermoeden dat het beeld in scène is gezet. Als symbool werkt het beeld wel. Toch zeker tijdelijk. Een icoon wordt het nooit.
Een eerste jury bracht dit jaar de 69.000 inzendingen terug tot 16.000 stuks. Die werden onderworpen aan een tweede blitzkeuring in het Amsterdamse kantoor van World Press Photo.

Reacties