VTM-Reporters ... in zicht

Een wrange noot ... Het gaat om een opblaasbare Tsunami. Om de thuis-feestjes mee op te vrolijken wanneer de kinderen zijn uitgekeken op het springkasteel. Of: hoe een leuk commercieel idee plots een erg nare betekenis krijgt na een ramp...



Thomas Siffer, journalist en TV-maker, zeilt al 2,5 jaar de wereld rond met vrouw Els en dochter Luna.Onderweg houdt hij een dagboek bij dat dagelijks gevolgd kan worden op zijn website Land In Zicht. Hun reis bracht hen in december in Thailand, waar ze voor anker lagen in een baai van Phuket, in Nai Harn. Toen daar op 26 december de verschrikkelijke zeebeving plaatsvond en op een paar minuten tijd delen van het schiereiland verwoestte, startte Thomas impuslief een geldinzamelactie via het internet. Op een paar dagen tijd kreeg hij 105.000 euro bij elkaar. Dit bedrag werd geschonken door een duizendtal Belgen en Nederlanders.

VTM-reporter Désiré Naessens nam het geld mee naar Phuket en trok drie dagen op met Thomas. Hij kon de rampzalige gevolgen van de Tsunami met eigen ogen zien. Maar Naessens ging vooral op zoek naar licht in de duisternis, en zag waartoe de solidariteit onder mensen kan leiden. Thomas overhandigt het geld aan de burgemeester van Nai Harn, die een soort verdeelplan had opgesteld. Meer dan driehonderd kleine zelfstandigen die alles kwijt waren, krijgen tussen de 500 en 1.250 euro uit de pot van het geschonken geld. Voor de meesten was dit het equivalent van een jaarloon. Thomas krijgt de eer om aan verhuurders van bromfietsen, uitbaters van een souvenirwinkeltje, massagedames, parasolverhuurders, kleine restaurantuitbaters, en vissers het geld te overhandigen. Diegenen die het meeste leed hebben geleden, kunnen met dit kapitaal hun leven herbeginnen. De dankbaarheid van de mensen, hun blijvende optimisme en moed is hartverwarmend om te zien. Thomas maakt de bedenking, dat indien een dergelijke ramp in België zou gebeuren, de mensen wanhopig zouden blijven zeuren en klagen, maar de Thaise bevolking blijft glimlachen, ondanks hun ellende.

Thomas en zijn buitenlandse vrienden leggen in deze reportage de laatste hand aan de heropbouw van hun plaatselijk lievelingsrestaurantje Ao Sane. Op zijn verjaardagsfeest krijgt Thomas van de baas Chai een onvergetelijk geschenk...

Hoe paradoxaal het ook mag klinken, voor Thomas en zijn familie was die week van de ramp, het inzamelen van het geld en het meewerken aan de heropbouw, de mooiste week van hun reis, en misschien wel van hun hele leven. De liefde en vriendschap van de Thaïse bevolking nemen ze zeker mee op de rest van hun wereldreis, want morgen donderdag 13 januari zeilen ze weer verder, op weg naar Sri Lanka. Het vervolg van hun avonturen kan u blijven volgen op de website en morgen bekijken via VTM - De Reporters vanaf 22.05 uur.

Anderzijds is er doorheen het hele land een golf van solidariteit op gang gekomen. Een overzicht van inzamelacties die doorheen Vlaanderen worden georganiseerd, vind je hier.

Reacties