DVD
Een gemiddelde speelfilm op dvd kost enkele tientjes. Dat is een flink bedrag, dus het is niet wonderlijk als je van je meest dierbare dvd's graag een reserve-kopie wilt hebben. Een kras is immers snel gemaakt en voor je het weet kun je de originele dvd niet meer afspelen.
Het gratis DVD Shrink is een optimaal programma om kopieën te maken van dvd-films. Je kunt films comprimeren, over meerdere schijfjes uitspreiden en je kunt precies aangeven welke onderdelen je wel en niet wilt kopiëren.
Een voorbespeelde dvd die je in de winkel koopt is meestal aan beide kanten voorzien van data. Dat is een probleem want de lege schijfjes die je koopt zijn normaal gesproken maar aan één kant te bespelen. En dat heeft weer als gevolg dat je maar 4 Gb kunt wegschrijven terwijl een film-dvd 9 Gb kan bevatten.
Dit verschil in capaciteit kun je op verschillende manieren oplossen. Ten eerste geeft DVD Shrink de mogelijkheid om een film over twee schijven uit te spreiden. Dit betekent dan wel dat je halverwege de film de dvd zal moeten verwisselen. Je kunt echter ook de film comprimeren. De beelden worden dan in een lagere resolutie weggeschreven op de kopie. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit dan achteruit gaat. Het is dus zaak de compressie tot een minimum beperkt te houden.
Gelukkig kan er op de inhoud van de meeste film-dvd's flink bespaard worden. Trailers, intro's, Duitse nasynchronisatie, Finse ondertiteling, interviews met de hoofdrolspelers en andere extra's, wie zit er op te wachten? Met DVD Shrink kun je precies aangeven wat je wilt kopiëren en wat je weg wilt laten. Bij de optie re-authoring krijg je een uitgebreid overzicht te zien van alle onderdelen die op de dvd staan. Alle aanwezige talen, audiosporen en extra's kun je aan- of uitvinken en zo bepaal je of je deze op de kopie wilt plaatsen. Door flink in de extra's te snijden kun je de hoeveelheid te kopiëren data vaak terugbrengen tot een hoeveelheid die geheel of bijna op een 4 Gb-dvd past. In het laatste geval is een kleine compressie (met nauwelijks kwaliteitsverlies) voldoende.
Het gebruik van re-authoring heeft wel tot gevolg dat de menu's die de originele dvd had bij de kopie verdwenen zijn. Heb je naast de hoofdfilm toch extra's meegekopieërd, dan zijn deze alleen via de pijltjestoetsen van de afstandsbediening te bereiken.
Met kopieerbeveiligingen weet DVD Shrink over het algemeen goed raad. Het enige wat je veelal van zo'n beveiliging merkt is dat het maken van een kopie meer tijd in beslag neemt dan normaal. Het programma moet nogal wat rekenwerk verrichten waardoor de kopieertijd kan oplopen tot een uur.
DVD Shrink is een programma waarmee je een kopie kunt samenstellen, beelden kan comprimeren en beveiligingen kan omzeilen. Het is echter geen programma dat zelf de gegevens op een lege dvd brandt, en deze software wordt ook niet meegeleverd. Hiervoor dien je dus apart software te installeren. DVD Shrink werkt naadloos samen met Nero (de meest populaire software om dvd's te branden). Je kunt echter ook andere programma's gebruiken. In dat geval bewaar je de kopie van de dvd als iso-bestand op je harde schijf en brandt je deze met het programma van je keuze op de dvd.
Bron: De Digitale Revolutie


Reacties