Roos FM
BELGACOM, de hoofdsponsor van Rock Werchter, bracht het festival in 2001 voor het eerst live op het Internet. Daar kwamen toen ruim 65.000 bezoekers op af. Zij kregen - voor zover de optredende artiesten daar hun toestemming voor gaven - de beelden te zien die ook op de grote schermen op de weide zelf werden geprojecteerd. En uiteraard hoorde daar ook het geluid bij dat in Werchter uit de luidsprekers schalde.

Dit jaar wordt daar voor het eerst iets aan toegevoegd. Tussen de optredens door zal Roos Van Acker namelijk artiesten interviewen en zullen er ook reportages te zien zijn over wat er backstage allemaal te beleven valt. Die opnames worden gemaakt door het productiehuis Tommy Towers, dat voor Skynet al meerder concertregistraties op het web zette. Als alles goed gaat, zal eind augustus Pukkelpop dezelfde behandeling ondergaan, maar voor andere festivals zijn er niet meteen plannen.

Heb nu Roos als zuster in huis ... Ze moeten et me geen 2x vragen !


De zogenaamde live-stream van Rock Werchter is dit jaar een onderdeel van de Skynet Music Club. Dat is de on line muziekwinkel die tot voor kort enkel toegankelijk was voor de 670.000 adsl-abonnees van Skynet, maar rond deze tijd de deuren opent voor alle Belgische internetgebruikers. Die kunnen op de Belgacom-verkooppunten prepaid-kaarten kopen die hen het recht geven om, afhankelijk van de prijs van het kaartje, een bepaald aantal liedjes te downloaden. Alle bezoekers van Rock Werchter kunnen overigens een stukje van hun polsbandje inruilen voor een prepaid-kaart die één liedje waard is.

De Skynet Music Club, die op 10 juli zijn eerste verjaardag viert en sinds begin dit jaar 120.000 nummers heeft verkocht, voelt uiteraard de hete adem van de concurrentie in de nek. Vorige week opende MSN.be, de drukst bezochte site van België, een gelijkaardige winkel. En in oktober is er de lancering van de Belgische vestiging van de iTunes Music Store, die in de Verenigde Staten een immens succes is.

Met een live-uitzending van op Werchter en vanaf augustus ook het on line radioprogramma Roos.fm probeert Skynet de concurrentie de loef af te steken. Voor beide initiatieven doet de provider een beroep op Roos Van Acker, die overigens al eerder met televisie op het Internet experimenteerde. Eind 2002 was ze bijvoorbeeld betrokken bij Testcase.tv, dat toen nog op MSN.be te vinden was. Daarin werden gekke proeven getoond, waarbij bijvoorbeeld allerlei objecten in een microgolfoven werden gestopt.

Overigens is het Internet niet de enige plaats waar je live kunt genieten van de optredens van Rock Werchter. Dit jaar is Studio Brussel opnieuw van de partij met Werchter FM, een aparte zender die de hele dag vooral muziek van op het podium in de ether stuwt. Met een FM-radio is Werchter FM enkel rond het festivalterrein te horen (via de frequentie 95,4 FM), maar met een DAB-radio kan er nu ook in het hele land naar worden geluisterd. Werchter FM neemt er de plaats in van de ,,gewone'' Studio Brussel-uitzendingen.


Reacties