woensdag 16 juni 2004

Delta Day's are Back!

God was ik nog jong en nog steeds niet geschoren toen in 1985. Die tijd moest je van toenmalige mallelote regering eerst 6 maanden wachten voor je je 3 dagen kon doen in het nieuwe 'klein kasteelke' te Neder-Over-Heembeek (het huidige brandwondencentrum tegenover VTM-Vilvoorde City off all kind). Ge mocht uwe magere teenager body en bros-kopke aldaar laten keuren voor je dienstplicht door gefortuneerde gasten die het verschil niet kenden tussen een porseleinen pispot en een Duvel-glas ... Urine-test was wel degelijk in dat glas ... 'blaas eens op je hand' - heb het nooit gesnapt wat de bedoeling was achter deze 'truuk' om je potentie te testen. Die benoemde - met z'n door examens verworven decorties - weliswaar ook niet. Who cares op dat moment. Zal het hem toen en nu nog steeds cervella wezen. Volgende week zal ik dan nog es wuiven naar die kazerne links als ik rechts (na 13 juni terug hot stuff als woord) vanuit de Q-Music studio's bezig ben met het Vlaamse Vrouwevolk Clubje te interviewen. V.V.C. -politiek ..


Ik ben dan maar naar Soest gegaan, goedgekeurd voor soldaat-milicien in functie van CSM-bediende bij het Hoofdkwartier van de 4de Cie Pansterinfanteriebrigade. Buro-job met voordeel en klasse : mocht het verlof regelen voor iedereen ... Ze zagen me graag komen ! Vriend van streep naar ster !
Bijna 400 km van huis : elke vrijdag om 17 uur vol gas via Dortmund over Venlo de Limburgse groene long in, kunst en vliegwerk om voor middernacht thuis te zijn ... via Berchem, Turnhout, Gent, Mechelen, ... 7 maanden lang voor 75 Bef per dag soldij. Eén pint kostte toen 11 Bef. Ik was dus goedkoop zat. Maar ik heb m'n dienstjaar 1986 'de muur' nog kunnen bewonderen tijdens een educatieve legerschoolreis in Brakel.

Voor dit avontuur - in de verplichtte wachtijd - ben ik regelmatig gaan buurten in Nijmegen bij m'n radiobuddies van FM-toonaangevend tot in het Gooi - piraat Delta, de stem van Oost-Nederland had meteen z'n eerste en enige Belgische medewerker.

De fun, de hits was daar altijd troef. Heb menige inbeslagnames en politieverhoor mogen/moeten ervaren. Maar ondanks dat Delta het loodje moest neerleggen zijn de meeste gasten van toen elders legaal nationaal actief : Kas Van Iersel, Herbert Visser, Edo Peeters, Dave Donkervoort, Jos Van Heerden, ... Het was een uniek team dankzij een weldoordacht radioformat. Het mocht wel niet maar we deden het wel. Die gasten komen straks deze zomer ontzettend bijkletsen in onze tuin. Huur ik niet beter Café d'eté ? met een Delta-tafeltje waar ze bij Donna of Q enkel kunnen van dromen ?

Wij deden 'et met twee snelle Pioneer-draaaitafels, 70 hits, vijf pro-Top Format jingle pakketten, één Shure-micro, tuner, versterker, self-made 35 Watt FM zender op 12 hoog met 4 plus rendement dipolen vanaf Zwaneveld naast Nijmgen - toen goed voor half Nederland kwa ontvangst. Hilversum luisterde bang.
Ik zal blij zijn wanneer we deze gasten een apero na al die jaren kunnen aanbieden - ons eeuwig verbonden avontuur is bijna 20 jaar voorbij. Maar wij zijn er nog steeds; door dik en dun, grijs en soms wijs maar trouw generatie lang. Dit neemt niemand ons af.
Gelukkig maar !

0 commentaar:

Een reactie posten