Rerum Novarum
Het is weer zover deze Hemelse Donderdag, m'n trouwe radiobuddie Stig uit Denemarken heeeft het na 37 jaar voor de radiobakker. Lees effe m'n persbericht mee.

WMR of World Music Radio is een onafhankelijk, niet-politiek en a-religieus radiostation dat een vrolijke mix brengt van hedendaagse pop en the classics van toen. Muziek over alle grenzen heen, internationaal en reeds 37 jaar een vaste vriend aan huis bij menig kortegolffanaat. Oprichter en bezieler Stig Hartvig Nielsen heeft sinds kort een zendvergunning op zak om met wat kilowatt vanuit Denemarken legaal uit te zenden via korte golf. Geschiedenisles tijdens Rerum Novarum !


WMR zag in 1967 het etherdaglicht in Nederland. Hoofdstad Amsterdam was de locatie van de eerste piraatuitzendingen via kortegolf tot eind augustus 1973. Daarna huurde men programma-uren bij de zendinstallaties van o.a. ministaat Andorra (1976/1980), bij piraat Radio Milano International (1982-'83) en via Radio Dublin (1983-'89).

Acht jaar later, vanaf 31 augustus 1997, was WMR terug radioactief vanaf thuisbasis Denemarken en in de lucht met een sterk vermogenszender uit Zuid-Afrika, wereldwijd te ontvangen met het continent Afrika als doelgebied.

Maar in lente van 2003 kwam WMR, na een lange radiorit, eindelijk terug thuis met hun eigen, niet gehuurde korte golfzender zoals in de pioniersperiode 1967-'73. In augustus 2003 verkreeg men van de Deense bevoegde mediainstanties een vergunning om via 5815 kHz (10 kW) en 15810 kHz (1 kW) radioprogramma' s uit te zenden. Beide zenders werden aangeschaft bij een Canadese firma, geleverd en bedrijfsklaar gemaakt rond de kerst van 2003. Nieuwe kantoren, een volledig 'state-of-the-art' on-air studio maakten de cirkel rond in februari 2004.

Na een periode van drie maanden monddood startte WMR terug met programma' s via de antenne-site in de buurt van Karup (Centraal Jutland, Denemarken). De eerste testuitzendingen waren succesvol te beluisten op 9 mei 2004 via 15810 kHz en vanaf 18 mei 2004 via de Europese 5815 kHz. Daarnaast kan je via hun site luisteren naar de WMR-audiostream en lokaal in Denemarken via FM.

Een lang verhaal en dito weg maar bovenal overleefd en gerealiseerd door de ultieme passie voor het medium radio. Luister en oordeel zelf eens. In de Benelux prima te ontvangen.

Reacties