VPRO
Al jaren als kleintje in het Ollandse openbare mediabestel maar nog steeds de "P" in z''n call-sign waardig.

Van Kooten & De Bie terug op tv? Ja, ze komen terug. Eenmalig. Op zondag 16 november, met een uitgebreide terugblik of, om in hun terminologie te blijven, terugkeek van anderhalf uur.

Vijf jaar na hun laatste tv-optreden zijn Van Kooten & De Bie bepaald niet vergeten. Bij de VPRO komen nog steeds talrijke verzoeken tot herhaling binnen en in kranten en weekbladen worden hun creaties en uitspraken regelmatig geciteerd. Alle reden voor de VPRO Kees van Kooten en Wim de Bie nog eens uitvoerig te eren. Met als titel De terugkeek van Van Kooten & De Bie, zendt de VPRO op 16 november een lawine aan fragmenten uit. Van Juinen tot Ter Weksel. Van de begintijd van het Simplisties Verbond tot Keek op de Week. Van De Vieze Man tot De Duitse Leraar. Van Jacobse en Van Es tot Koos Koets en Robbie Kerkhof.

Een uitzending met een democratisch tintje, want kijkers kunnen via een Backstage Special in de VPRO Gids van 18 t/m 24 oktober, of via de voor de gelegenheid ontworpen website (operationeel vanaf 18 oktober), hun favoriete fragmenten opgeven. De hieruit volgende Top 5 completeert de eigen, chronologisch uit te zenden, keuze van Kees en Wim.

Minstens twee generaties zijn opgegroeid met dan wel opgevoed door het satirische duo. Hun VPRO-avontuur begon in 1972 met Gat van Nederland. Daarvoor waren ze al actief bij de VARA met onder meer Hadimassa, en De Klisjeemannetjes op de radio. Maar eigenlijk ligt het begin van hun symbiotische samenwerking nog veel vroeger. In 1958 speelden Kees van Kooten en Wim de Bie voor het eerst samen in een toneelstuk. In die periode is de basis gelegd voor hun taalgrappen, het virtuoze goochelen met clichés. Dat spelen met taal is een constante gebleven in hun werk. Denk aan de slogan bij de oprichting van het Simplisties Verbond in 1974: “leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel”. Ze verrijkten de Nederlandse taal met tal van neologismen, waarvan ‘doemdenken’, ‘vrije jongens’, 'regelneef', 'oudere jongeren' en 'positivo' misschien wel de meest bekende zijn. Via de taal en via hun levensechte figuren en hilarische imitaties van BN-ers hielden ze voortdurend, zoals Van Kooten het uitdrukt, “een natte vinger aan de Nederlandse pols”. De impact van hun lange carrière is bijna niet te overschatten. Immers, wie van boven de dertig kan geen scène uit hun oeuvre opratelen?

Heftig was dan ook de schok toen Van Kooten en De Bie op 29 april 1998 plotseling hun tv-einde aankondigden. 25 Jaar satire van de bovenste plank kwam tot stilstand. Zonder afscheid, zonder telefoonnummers van de Stichting Korrelatie. Gelukkig voor de echte verslaafden was het duo al bezig hun nalatenschap op video en later DVD te zetten. Het Voorlopig Verzameld Werk, een box met 11 DVD's, verschijnt op 10 november. (Weet nu al wat er onder de kerstboom mag !)

Agenderen dus : zondag 16 november, 20.25 – 21.50 uur, Nederland 3, en in herhaling op zaterdag 22 november, 14.30 – 16.00 uur, Nederland 3

Persbericht VPRO

Reacties