Op Kot # 465 - Nationale Schietbaan

Is de Reyerslaan 52 vandaag een term die eenieder bekend in de oren klinkt, dan was dat begin jaren 1960 ook al het geval maar dan om heel andere redenen. In 1889 had de Belgische overheid een heuse Nationale Schietbaan neergepoot om in 1963 te laten slopen voor de bouw van een omroepcentrum. Jaar na jaar werden nieuwe vleugels bijgebouwd. In 1968 verhuisden de televisiestudio’s van het Flageyplein naar de Reyerslaan. Later volgden de andere diensten. Tegen 1974 was de verhuis min of meer voltooid. Kroon op het werk werd deze 'paddestoel' ...
Op maandag 19 mei 1980 was het zo ver. Aan een snelheid van 1,39 meter per uur werd de schotel van net geen 4 miljoen kilo centimeter na centimeter de hoogte in getrokken. Pas 5 dagen later, op vrijdag 23 mei 1980 om 11 uur, werd de top bereikt. Het was wereldwijd de eerste keer dat een dergelijk gewicht tot op een hoogte van 73 meter werd getrokken. Schacht en schotel samen maakten de constructie uiteindelijk 89 meter hoog. Sinds 2006 is de toren opgenomen in het lichtplan van Brussel.
En zie, na deze 2020-versie stoot een openbare ezel zich toch geen tweede keer aldus de volksmond.

En kijk,  dit zal in de zomer van 2026 het gebouw worden waar ik mee pensioneer. Alles heeft zijn tijd want ... eenconflict komt nooit voort uit een teveel van verschil, wel uit een tekort van verbondenheid. De VRT-insiders lezen tussen de regels de rauwe realiteit.De nieuwe Hilda Verboven van VRT verduidelijkt voornaam zoals het opnbaar betaamt ...Verder vandaag nog meer weer met Happy Summer Solstice 2021. De term "solstice (zonnewende)" komt van de Latijnse woorden "sol", wat zon betekent, en "sistere" wat stoppen betekent. De naam weerspiegelt het feit dat de zon even lijkt te pauzeren wanneer ze haar jaarlijkse zuidelijkste of noordelijkste positie aan de hemel bereikt voordat ze van richting verandert.

Reacties