Op Kot # 82 - Clearasil Crisis

Ontdekt via mijn 100%nl DAB+ in het kleinste kamertje van ons kot. Antipode draait dergelijk spul ongestructureerd onduidelijk. Ik kan er niet naast sociale media kijken. Het internet opent dure deuren en anonieme nooduitgangen voor iedereen met alle voor-en nadelen al dan niet fake of controleerbaar. Hashtag blackouttuesday was voorspelbaar. Net zozeer als de snelheid van awakening zal het too much information-virus de doofpot handig helpen.
Mensen vergeten snel, kunnen niets meer onthouden omwille van geen zelfreflectie-verwerkingstijd meer. Covid-19 legt deze vaststelling duidelijk bloot, voor iedereen wereldwijd. Deze pandemie projecteert pijnlijk dat de maatschappijstructuur volledig verkeerd vergroeit is door overkill. Een goede oorlog, een ctrl-alt-delete zal het overvolle bureaublad opruimen. Starten met een wit maagdelijk papier samen met wie overleeft. A clean sheet als een nieuwe geformateerde harde schijf, Dr Sandre Lee weet wel raad als Dr Pimple Popper zonder clearasil. Alles mag weer, tenzij het niet mag als leitmotiv. De Nationale Veiligheidsraad luidt vandaag op deze wijze het einde van de lockdown light in. Jawel, dit was slecht een maatje-minder versie van maatregelen. Op naar hashtag detweedegolfisgearriveerd. De beurzen zetten ook gisteren hun opmars ongestoord voort. Beleggers bleven inzetten op een stevig economisch herstel in de tweede jaarhelft, nu zowel Frankfurt als Berlijn extra stimulus prepareren. Ook op Wall Street gingen de beurzen hoger, maar de stijging was daar minder uitgesproken door de sociale onrust in de VS. De Bel20-index prijkt al 30 procent hoger dan het dieptepunt van 17 maart. Zijn we op goede weg?
Is de rally terecht, of lopen de beurzen veel te ver voor op de reële economie?, bedenk ik daarbij nuchter wars van alle Wolf of Wall Street-rad-voor-u-ogen-draaien-smalltalk; over de bull en de bear-symboliek met dure waardeloze woorden over volatiliteit, snel gevolgd met de VIX-index. Zulke schone schijn scenario's zijn gescript om brave burger-beleggers in een doolhof te laten verdwalen, a maze parallel met de politiek.

‘Het beursfeestje kan beleggers en genoteerde bedrijven op termijn zuur opbreken. Ooit moet de gigantische factuur van de crisis worden betaald. Wordt dan bij hen aangeklopt?’ (Stefaan Michielsen, Senior writer in De Tijd 2020.06.03) Plaatje dan maar weer.

Reacties