Inrupt

Een verse nieuwe maand,de start van de eindejaarssprint, volle goede moed en intentie om voornemens af te te werken. Frappant de persoonlijke loyaliteit daarin en over zal deze en volgende week beslissend en bepalend worden naar mijn toekomstige houding en ingesteldheid. Los van de schone schijn van verplichte verkiezingen van 14 oktober dwingt het maatschappijmonster tot een dergelijke herziening. En ik ben in deze emotionele-rationele stoelendans niet de enige speler ..

When Sir Tim Berners-Lee invented the web, it was intended for everyone. The excitement and creativity of its early days were driven from the notion that we can all participate - and the impact was world-changing. But the web has shifted from its original promise - and it’s time to make a change.
One small step for the web ...
Het internet is niet veilig. De sociale netwerken krioelen van gepest, geplaag, gevloek, ... Bovenal: slechts enkele grote internetbedrijven hebben alle macht in handen, zij doen wat zij willen.

Dat is niet het internet dat Tim Berners-Lee voor ogen had, toen hij het bedacht. En hij is het beu. Hij heeft het voorbije weekend een ambitieus plan onthuld, om het internet zoals wij het kennen helemaal te hervormen. En de macht uit de handen te halen van "sterke krachten die het voor hun eigen agenda gebruiken".
De macht terug in de handen te leggen van zij die het net gebruiken.

Maar hoe gaat hij dat dan doen? Wel, in de voorbije jaren heeft Berners-Lee in alle geheim, met enkele MIT collega's (onlangs in Boston bezocht), gewerkt aan een nieuw open source project, Solid.
Dat is een gedecentraliseerd ecosysteem met de nadruk op privacy. Berners-Lee heeft nu een sabattial genomen, om zich exclusief aan het project te wijden. (Netties - 30.09.2018)

Ons kent ons kan dus dit najaar een volledige nieuwe invulling ter uitvoering aannemen. Zeker en vast een kwestie van verandering van spijs doet eten in mijn bijna cumulatief-domino-2018-exit-lijstje van 'elke uitgang biedt een ingang tot iets anders' (Tom Stoppard).

Reacties