vrijdag 28 maart 2014

Party Radio

Vandaag is het 50 jaar geleden dat Radio Caroline begon met uitzenden vanaf een schip. Rond de middag voer een R.N.L.I. lifeboat een tweetal mijl uit de kust van Walton-on-the-Naze. Men keerde met goed een handvol oud medewerkers en Ollander Herbie the Fish aan boord terug tegen het middaguur.
Waarom en wat deed men buitengaats? Zelfs de opvarenden konden het me niet vertellen; ze wisten het ook niet!
Terwijl er een RAF Sea King rescue-heli overvloog werd om 12 uur een (symbolische) Caroline scheepsklok twaalf keer geluid door de 1986 Ross Revenge-kapitein.
Enkele honderden (stok-oudere) fans waren afgezakt naar Albion Breakwater om onder knallend vuurwerk de start van Caroline plechtig te herdenken. De Caroline crew kwam terug aan land en als helden onthaald mochten ze handtekeningen uitdelen. Daarna kon men zich vergapen aan The Honeycombs in the Royal Albion Hotel, zich verzuipen aan het Ross Revenge Beer in de pub. Niet meer of niet minder werd er gevierd. Slappe koffie.
Dan trakteer ik je beter met volgende originele radio-relikwie en zijn apart ongekend straffer verhaal. Sterke English thee.
In 1982 werd een klein pakketje met jingles (PAMS resings) geproduceert. Toen The Old Lady in 1984 weer begon met uitzenden van een nieuw schip de Ross Revenge werden deze jingles helaas niet gebruikt. Heden - tot vandaag- een uniek collectors 'item onder de jingle-junks.Abraham arriveert ten huize van het Engelse Caroline en de radio in Belgie is louter toevallig vandaag een eeuweling.
Veel toeters-en-bellen afgelopen weken via alle mogelijke VRT-mediakanalen. Ook in de Reyers-radiotuin op 3de verdieping vanmiddag showtime met de obligate verjaardagscake.

Kers op die taart moet de interactieve tentoonstelling in het Leuvense radiohuis worden. Alleen heel erg jammer en tekenend voor de overheersende geldzuchtige Peppi en Kokki-managersmentaliteit van de huidige openbare omroep is dat deze unieke tentoonstelling enkel en alleen betalend toegankelijk is voor .... groepen.

Jij, uw wulps buurmeisje, de hete bakker om de hoek, jan-met-de-pet, kortom de man en de vrouw uit de straat, ... iedere potentiële VRT radioluisteraar mag/kan niet binnen op deze publieke tentoonstelling. Klant is koning , als eerbetoon? Schoon volk!  VRT verplicht je te verhuizen naar die andere (RTBF) tentoonstelling Gezien op de radio ...


Wat mij betreft mag je als troost gratis bij mij op mijn media-zolder es komen grasduinen tussen de vele NIR/BRT/VRT 'hebben-we-niet-meer-nodig-gooi-maar-in-de-container-'spullen. Wat dacht je zoal van de sleutel van de analoge Radio Donna-Rhode & Schwarz-zenderkast! Nog zo'n collectors-item.

0 commentaar:

Een reactie posten