U bent gezien

Panorama is naast het Journaal en weerbericht het langstlopende programma in Vlaanderen. Het was in 1953 voor het eerst op de Vlaamse televisie te zien, op de dag van haar allereerste uitzending. In de jaren 80 piekte het programma vanwege zijn (toevallig) strategische planning en uitzenduur op donderdagavond voor de populaire soap Dallas.
Maar ook de tijdsgeest was een ideale voedingsbodem voor controversiële eigen reportages.
Na de recessie van begin jaren 80 begon na 1985 een herstel van de economie, de conservatieve wending ging hand in hand met de val van het Oostblok. Spontane hervormingen, de wereld dertig jaar terug, iedere tijd zijn eigen geest en verhaal.
Vandaag de dag dwingt de multimediale infobesitas-maatschappij programmamakers tot meer creatieve content. Deze uitdaging ontaardt dusdanig en veelal in meer van hetzelfde anders verpakt zonder twijfel en steevast ten dienste van betere na de komma kijkcijfers.
Mijn tijdgenoot, Panorama-journalist Dirk Leestmans dacht dus na en toverde met Ellen Pittoors de onderzoeksreportage Wij zijn gezien uit de mouw, een Vlaamse adept van het origineel Erasing David. Content is king en moet ergens van komen, zoals de mosterd.... nietwaar.
Eén quote die opviel en bijbleef: 'Recht op nieuwsgierigheid gaat voor recht op privacy'. Etnisch hacker Filip Waeytens ontrafelde in het programma veel privé-details, facts & figures via de open source software Back Track.
Maar zowel 'geschaduwde' Radio 1-(man) Sven Pichal gaf zonder erg blindelings zijn thuis email-adres zichtbaar prijs als Leestmans die nam het blijkbaar niet zo nauw met zijn privé-data...
Wie woont op nummer 21 van een bloemenstraat in 2540, vierde zijn vijftigste verjaardag op 22 maart vrolijk zwaaiend met telecom ID-klantennummer 24470138? Juist, u bent gezien kameraad - zelfs zonder Google of Facebook op deze dag van de arbeid!

Reacties