dinsdag 2 september 2003

The day after

Dezelfde dag, dezelfde boot, dezelfde tikkende klok, maar een totaal ander gevoel. Radio Veronica is gisteren herboren op de Norderney, de schuit die tot de door de overheid afgedwongen sluiting op 31 augustus 1974 als zendschip gebruikt werd. "Bedankt dat jullie Veronica hebben willen redden", sprak "ome" Bul Verweij nadat de dramatische woorden van dj Rob Out ("En dat spijt mij voor de democratie van Nederland") van weleer weerklonken. Hevig ondersteund en bijzonder slechtziend was de hoogbejaarde oud-Veronica directeur en initiatiefnemer naar de haven van Monnickendam gekomen waar een uitbundige party gehouden werd op het inmiddels tot drijvende discotheek omgebouwde schip.

Klokslag zes gingen de champagneglazen omhoog om in dezelfde ruimte waar 29 jaar eerder getreurd werd nu de start van een nieuw commercieel radiostation te vieren. Even ging er een kwartier voor het officiële moment een golf van ontzetting door de rond de 700 genodigden toen plotseling de elektriciteit aan boord van de Norderney uitviel. "Geeft niks. We hebben de toespraak van ome Bull op band staan. Het gaat allemaal door", klonk het van de kant van de technici geruststellend. Evenals bij de sluiting van het station in 1974, toen programmaleider Rob Out zijn met teruggedrongen tranen doorspekte toespraak ook voor alle zekerheid vast vooraf aan de geluidsband had toevertrouwd, was ook nu voor zekerheid gekozen. En niet zonder reden zo bleek. Doch juist voor zessen ging het licht echter weer aan en werd Bul Verweij door de mensenmassa geleid, om in de ruim van het schip te luisteren naar eerder opgenomen woorden van hem en Ton Lathouwers, directeur van Sky Radio en nu ook Radio Veronica.Sky Radio heeft de naam Radio Veronica van de ondergang weten te redden, nadat de omroeporganisatie het afgelopen jaar in woelige wateren terecht was gekomen, galmde Lathouwers. Ook Bul Verweij, monter als altijd ondanks zijn hoge leeftijd, beaamde dat.

Onder de gasten waren nog twee mensen die het schip gekend hebben uit de tijd dat het nog als zeezender voor de Nederlandse kust gebruikt werd. Dat waren nieuwslezer Arend Langenberg en dj Bart van Leeuwen, die beiden nu ook weer van de partij zijn. Van Leeuwen was in 1973 op 18-jarige leeftijd de laatste dj die door het toenmalige Veronica aangenomen werd. "Ik keek toen altijd enorm op tegen mensen als Lex Harding en Rob Out. Ik had daar een Calimero-gevoel bij, maar gelukkig is dat snel over gegaan. En ik ben blij dat ik nu weer terugkom bij Veronica; het maakt de cirkel rond". Op de vraag of Van Leeuwen weer warme gevoelens krijgt bij het zien van het schip antwoordt hij: "Wel even toen ik kwam aanlopen en het van buiten zag, maar hier binnen is er eigenlijk niets oorspronkelijks meer aan. Het is een soort pannenkoekenschip geworden."

En op zich heeft het nieuwe Veronica 103 FM ook niks met die zeezendertijd. "We spiegelen ons meer aan de Veronica-tijd op Radio 3 met Stenders en Van Inkel, dat sfeertje willen we oproepen", zegt pr-man Ralf Heyneman. Het leek Sky Radio echter leuk om met de echte oude boot de start te markeren. Wat het gekost heeft om de boot van Antwerpen naar hier te halen en het totale feest er omheen wil hij niet zeggen. "Ja, hou het maar op enige tienduizenden euro's" . En dat voor Monnickendam gekozen is heeft te maken met gemeentelijk beleid: "Bij sommige gemeenten moet je een evenementenvergunning minimaal een maand vantevoren aanvragen en wij hadden maar twee dagen de tijd. Monnickendam deed niet moeilijk en hier konden we zo terecht"."

Het nieuwe Radio Veronica wordt een station voor de leeftijdsgroep tussen de 20 en 49 jaar met een hedendaagse snelle presentatie. Het gaat om mensen die zich nog jong voelen. Kabelstation Radio 192 is geen concurrent. Die richten zich op een andere groep en mijmeren meer over de zeezendertijd.Wij houden ons ook strak aan onze formule van hits uit de 80'er en 90'er jaren, het hele etmaal door. Alle andere stations proberen stiekem verschillende doelgroepen te bedienen en hanteren soms twee tot drie formats."

Of Jeroen van Inkel, nu nog Radio 538, de gelederen komt versterken kan Heyneman nog niet zeggen. "We praten wel met hem, maar het is met top-dj's tegenwoordig net als met profvoetballers. Er moeten dan allerlei besprekingen zijn over contracten en transfers".

Dat ze mij es bellen .... ik kom voor minder poeha verkopen !

0 commentaar:

Een reactie posten